RIJSWIJK - Michael Boogerd stopt aan het einde van dit seizoen met wielrennen. Dat heeft de 34-jarige wielrenner donderdag op een persconferentie in Valkenburg bekendgemaakt.

Bekijk video

Boogerd, die volgende maand 35 wordt, debuteerde in 1994 bij de beroepsrenners. Hij werd, samen met Erik Dekker, het gezicht van het Nederlandse wielrennen van de afgelopen tien jaar. Hoogtepunten waren zijn ritzeges in de Ronde van Franrijk in 1996 en 2002 en zijn zege in de Amstel Gold Race van 1999.

Raar moment

Boogerd lichtte zijn besluit in Valkenburg toe. "Ik heb dinsdag na overleg met de mensen in mijn omgeving besloten vandaag naar buiten te komen met deze beslissing. Het is een raar moment, best emotioneel, maar ik wil er niet dramatisch over doen. Ik wil het seizoen waardig afsluiten, te beginnen met zondag."

Tegensputteren

Boogerd sprak van een combinatie van factoren. "Een van de belangrijkste redenen is dat ik ouder word, het lichaam gaat steeds vaker tegensputteren." Over zijn toekomst heeft hij nog geen gedachten. "Ik wil er nog niet mee bezig zijn. Ik heb gisteren gemerkt dat ik nog even ambitieus en fanatiek ben. Daar hoef ik me geen zorgen over te maken."

In 1998 beëindigde Boogerd de Tour, die hij elf keer reed, als vijfde. Boogerd openbaarde zijn besluit drie dagen voor de Gold Race, samen met Luik-Bastenaken-Luik zijn favoriete koers. Aan beide wedstrijden zal hij nog één keer deelnemen.