BARCELONA - Na lang aandringen van media en supportersofferde het bestuur van Barcelona dinsdagochtend in alle vroegtetrainer Louis van Gaal. Op bezoek bij Atletico Madrid bleek vierdagen later dat de slechte resultaten niet alleen met deaanwezigheid van de geboren Amsterdammer werden verklaard. Keurigovereenkomstig de verhoudingen op het veld leed de voormaligesportieve trots van Catalonië alweer de negende nederlaag van hetseizoen: 3-0.

Slechts 23 punten uit twintig competitiewedstrijden haaldeBarcelona. Alleen in 1940 beleefden de Catalanen een slechterseizoen. Toen stelde de club uiteindelijk tijdens eenbeslissingswedstrijd tegen Murcia het verblijf in de hoogstedivisie veilig.

Negatief doelsaldo

Zo ver is het nog niet. Toch raakt Barcelona met de week dichterbij de degradatiezone. Op bezoek in de in Catalonië zo gehatehoofdstad leed de ploeg alweer de derde achtereenvolgendenederlaag. De club haalde uit de laatste vier duels slechts eenwinstpuntje en heeft inmiddels ook een negatief doelsaldo.Radomir Antic treft voorlopig nog geen blaam. De opvolger vanVan Gaal besloot, naar latere bleek verstandig, pas volgende weekop de bank te gaan zitten. De Joegoslaaf heeft een geluk. Hij kanhet nauwelijks slechter doen dan zijn voorganger.

Kwetsbaar in de defensie

Assistent-trainer Jesus Antonio de la Cruz begrijpt sinds hetduel met Atletico Madrid de problemen waarmee de machteloze VanGaal worstelde weer iets beter. Ook nu bleek Barcelona vooral heelkwetsbaar in de defensie. Frank de Boer liet zich in de veertigsteminuut kinderlijk verrassen door Torres. De aanvaller profiteerdedankbaar van de vrije doorgang die hij kreeg van de aanvoerder vanhet Nederlands elftal en maakte de openingstreffer.

Doelpunt

De Braziliaan Emerson zorgde in de zeventigste minuut voor hettweede Madrileense doelpunt. Luis Garcia, ooit opgeleid bijBareclona door Johan Cruijff, completeerde in de slotfase de afgangvan Barcelona: 3-0. Barcelona kon geen beroep doen op de geschorsteKluivert en Cocu. Overmars en Reiziger speelden net als Frank deBoer wel de hele wedstrijd.