AMSTERDAM - Ajax mag op zondag 6 mei in de Rotterdamse Kuip de nationale beker verdedigen. De Amsterdammers plaatsten zich woensdag met een overwinning op een dapper strijdend RKC (3-1) voor de eindstrijd waarin de winnaar van het duel tussen AZ en NAC de opponent wordt.

Ajax moest voor het eerst dit seizoen diep gaan in het bekertoernooi. Na eenvoudige overwinningen op RKC 2, ADO Den Haag, Haarlem en Willem II voorkwamen de Amsterdammers met veel moeite dat het eerste elftal van RKC Waalwijk voor het eerst in de clubhistorie de finale van het nationale bekertoernooi bereikte.

Ajax kreeg tijdens een boeiend gevecht hulp van doelman Erwin Lemmens van RKC. De keeper kreeg tot tweemaal geen controle over een vrije trap van Sneijder. De middenvelder zorgde van grote afstand voor de openingstreffer en keek tevreden toe hoe ploeggenoot Gabri vanuit de rebound in de 67e minuut voor 2-1 zorgde. Invaller Nicolae Mitea bepaalde vlak voor tijd de eindstand op 3-1.

Krachtvoetbal

RKC onderstreepte opnieuw dat het weet hoe Ajax het beste kan worden bestreden. De nummer zeventien van de eredivisie voorkwam twee weken geleden al met krachtvoetbal dat de Amsterdamse club tot voornaamste kandidaat voor de landstitel promoveerde (2-2).

RKC zocht in de met ruim dertigduizend toeschouwers redelijk gevulde ArenA opnieuw de grenzen op. Aanvaller Hans van de Haar hervatte zijn privé-oorlog met Edgar Davids. Patrick van Diemen testte de kuiten van Ryan Babel en Ajax-huurling Jan Vertonghen toonde opnieuw dat hij op dit moment alleen oog heeft voor de belangen van RKC.

Berger

Ruud Berger wilde het voorbeeld van zijn hevig strijdende ploeggenoten graag volgen. De middenvelder ging na elf minuten hard door op Davids maar ervoer ook meteen waarom de Surinamer al meer dan een decennium lang de bijnaam pitbull draagt. Berger brak tijdens het duel vermoedelijk zijn sleutelbeen. De middenvelder van RKC verliet het veld op het moment dat de supporters van Ajax voor de openingstreffer klapten. Wesley Sneijder verraste doelman Erwin Lemmens met een snoeihard schot vanaf zeker 25 meter: 1-0.

Ook op achterstand bleef RKC op zoek naar de grenzen van arbiter Ruud Bossen. Trainer Henk ten Cate van de thuisclub ergerde zichtbaar aan het gegeven dat de scheidsrechter veel toeliet. De scheidsrechter viel echter weinig te verwijten. Hij greep in waar nodig en droeg bij aan een halve finale die wat betreft strijd wel iets weg had van een duel in de bewierookte Engelse FA Cup.

Heitinga

RKC kwam na 32 minuten op gelijke hoogte door een eigen doelpunt van John Heitinga. De ongelukkige verdediger van Ajax verlengde een voorzet van Van de Haar tot achter zijn doelman Maarten Stekelenburg.

Onder aanvoering van het fanatiek thuispubliek ging Ajax in de tweede helft steeds driftiger op zoek naar een tweede treffer die er dankzij de blunderende doelman Lemmens ook kwam. In tegenstelling tot de meeste van zijn ploeggenoten heeft Lemmens het niet zo op duels met Ajax. Hij blunderde twee weken geleden ook al tijdens de competitiewedstrijd met de Amsterdammers.