AMSTERDAM - Toro Rosso is ervan overtuigd de dader gevonden te hebben die geheime informatie lekte aan directe concurrent Spyker. Het Italiaanse team overweegt nu gerechtelijke stappen te ondernemen tegen zowel de voormalige werknemer als tegen het Nederlandse F1-team.

Spyker zou de gelekte blauwdrukken gebruikt hebben in hun protest tegen de auto van Toro Rosso, aldus het Duitse autosportmagazine Auto Motor und Sport. Volgens Spyker zou Red Bull Technologies onderdelen ontwerpen die niet alleen op de RB3 van Red Bull Racing passen maar op de STR2 van dochterteam Toro Rosso.

Als de rechter oordeelt dat de blauwdrukken die Spyker gebruikt in zijn protest tegen Toro Rosso op een illegale manier zijn verkregen, dan kunnen deze niet gebruikt worden in de arbitrale zaak tegen het Italiaanse team.

Sporttribunaal

Volgens de argumentatie van Red Bull had Spyker-baas Colin Kolles de constructieblauwdrukken wel aan het Sporttribunaal in Lausanne mogen laten zien, maar niet aan de wedstrijdleiding in Sepang. Na afloop van de grote prijs van Maleisië diende Spyker een zogenaamd 'stewards protest' in tegen Toro Rosso.

Beroepsgeheim

Hoewel Gerhard Berger en Christian Horner, de teambazen van Toro Rosso en Red Bull Racing, hun pijlen voornamelijk zullen gaan richten op Kolles, zal ook de voormalige werknemer de dans niet ontspringen. De man, die na de race in Australië bij Red Bull vertrok, wordt beschuldigd van het lekken van beroepsgeheimen.

Ook na de eerste race van het seizoen, in Australië, diende het Nederlandse team een protest in tegen een directe concurrent. De klacht tegen Super Aguri werd door de wedstrijdleiding niet behandeld omdat deze te laat zou zijn ingediend.