CARDIFF - Polen en Oekraïne mogen in 2012 het Europees kampioenschap voetbal organiseren. Voorzitter Michel Plantini van de Europese voetbalbond UEFA heeft dit woensdag bekendgemaakt. De twee landen kregen de voorkeur boven Italië en het duo Kroatië/Hongarije.

Bekijk video


De speelsteden

De keuze voor de voormalige Oostbloklanden kwam als een verrassing. Italië stond van tevoren te boek als de grootste favoriet. Het land wilde graag een frisse start maken na de omkoopschandalen en buitensporig supportersgeweld waar het Italiaanse voetbal de afgelopen tijd mee te maken kreeg.

Voor zowel Polen als Oekraïne is het de eerste keer dat zij een groot voetbalevenement mogen organiseren. Elk land levert zes speelsteden. Voor Polen zijn dat Warschau, Gdansk, Poznan, Wroclav, Chorzov en Krakov. Oekraïne heeft Kiev, Dnipropetrovsk, Donetsk, Lviv, Odessa en Kharkiv voorgedragen.

Finale

De finale van het Europese toernooi staat gepland in het olympisch stadion in Kiev. Het stadion dateert uit 1923 en is onder meer gebruikt voor de voetbalwedstrijden van de Olympische Spelen in Moskou in 1980. Na renovatie daalt de capaciteit van 84.000 naar 75.000 toeschouwers.

Sinds 1976 in Joegoslavië is er nooit meer een EK in het voormalig Oostblok geweest. Het zal de derde keer zijn dat de UEFA een landenkoppel aanwijst. Nederland en België waren in 2000 het eerste duo dat gezamenlijk een EK organiseerde. In 2008 fungeren Oostenrijk en Zwitserland als gastlanden voor het Europese voetbalevenement.

Beenhakker

Volgens bondscoach Leo Beenhakker kan Polen het Europees kampioenschap goed gebruiken. Hij vergeleek in zijn reactie op de toewijzing van het toernooi de situatie met die van Portugal voor het EK in 2004.

"Portugal had ten tijde van de uitverkiezing ook geen goede stadions en een slechte infrastructuur, maar alles was op tijd klaar voor het kampioenschap. En van al die aanpassingen hebben ze nu nog profijt", zei de Nederlandse oefenmeester vanuit Polen.

In Polen gingen woensdag duizenden voetballiefhebbers de straat op om de uitverkiezing te vieren. Ze zwaaiden met rood-witte vlaggetjes en het regende confetti van de balkons.

Moedige stap

Jeu Sprengers vindt de keuze voor Polen een moedige stap van de UEFA. "Ik ben er happy mee. Dit is heel belangrijk voor de eenheid in Europa. Het is een moedige stap van de UEFA om daar op deze manier aan bij te dragen", zei het Nederlandse lid van het uitvoerend comité van de UEFA in een reactie voor de NOS Radio.

Volgens Sprengers moet er in beide landen vooral op het gebied van de stadions nog veel werk worden verricht. Hij heeft er door de toegezegde garanties van de regeringen en gemeentes vertrouwen in dat het goed komt.

Technisch rapport

"We hebben een uitvoerig technisch rapport van een pagina of vijftig met de goede en slechte punten gekregen. Er moet nog veel gebeuren, maar het kan allemaal. De hotels zullen wel wat minder luxe zijn, maar dat moet dan maar. Deze landen hebben nog nooit een kans gekregen. Het is heel belangrijk dat ze die nu krijgen. We geven hiermee alle landen het gevoel dat ze er bij horen."