RIJSWIJK - Mark van Bommel haalt deze week in het voetbalweekblad Voetbal International hard uit naar bondscoach Marco van Basten, onder wiens leiding hij niet wil spelen. "Van Basten komt steeds met argumenten die niet kloppen. Ik heb nooit bedankt voor Oranje, maar ik weiger in een ploeg te spelen waarvan hij trainer is."

"Daarbij ben ik het ook beu dat hij steeds maar roept dat hij allerlei discussies met mij zou hebben gevoerd over het niet uitvoeren van mijn taken. Dat is gewoon niet waar. Een keer hebben wij het gehad over dat late doelpunt van AC Milan tegen PSV, twee jaar geleden. Dat moment met Ambrosini. Verder heb ik nooit met hem over Oranje-problematiek gesproken."

Van Bommel is vooral boos over de argumenten die de bondscoach gebruikt over zijn kwaliteiten als voetballer. "Je kunt wel steeds zeggen dat je op basis van voetbalkwaliteiten selecteert, maar dat klopt niet", aldus de speler van Bayern München. "Want dan horen de spelers uit de topcompetities allemaal geselecteerd te worden. Waarom moet de één wel spelritme hebben en de ander niet? Waarom mag de één wel uit vorm zijn en de ander niet? Speltechnische redenen om mij niet te selecteren bestaan niet."

Van Nistelrooij

Eerder was ook Ruud van Nistelrooij al kritisch in de richting van Van Basten. Hij verweet de bondscoach ondermeer dat hij selecteert op basis van een "ik-mag-je-gehalte". Ook Van Nistelrooij wil niet meer onder Van Basten in het Nederlands elftal spelen.

Volgens hoofdredacteur Johan Derksen van VI deed Van Bommel zijn uitspraken naar aanleiding van een uitzending van Studio Voetbal, waarin Van Basten zich kritisch uitliet over de middenvelder. De bondscoach zei daarin onder andere dat hij niet van plan was om een heel elftal om Van Bommel heen te bouwen.