AMSTERDAM - Het Franse dopinglaboratorium in Châtenay-Malabry is maandag begonnen aan een nieuw onderzoek van het tweede bloed- en urinemonster van Floyd Landis.

De tweede test gebeurt op verzoek van het Amerikaanse dopingagentschap Usada. Dat maakte een woordvoerder van het Franse antidopingbureau AFLD bekend.

Onderhoud

Het nieuwe onderzoek zal naar verluidt tien dagen in beslag nemen. Bij de test is een afgevaardigde van het Usada en een vertegenwoordiger van Landis aanwezig. Landis is tegen het nieuwe onderzoek door het dopinglaboratorium net buiten Parijs.

De op doping betrapte Amerikaanse Tour de France-winnaar wil dat het dopingagentschap in zijn eigen land het onderzoek uitvoert. Wegens onderhoud aan de apparatuur in de Verenigde Staten is dit echter niet mogelijk.

Betrapt

Landis moet over een maand op een hoorzitting van het Usada in Californië verschijnen. Hier wordt waarschijnlijk het resultaat van het nieuwe onderzoek van de B-staal besproken. De 31-jarige Amerikaan werd in juli na afloop van de door hem gewonnen zeventiende etappe van de Tour de France betrapt op een te hoog testosterongehalte in zijn bloed.

De voormalige renner van de inmiddels opgedoekte wielerploeg Phonak houdt vol onschuldig te zijn. Pas als hij door het Usada schuldig wordt verklaard, kan de Tourorganisatie hem zijn titel ontnemen. Landis is dan de eerste Tourwinnaar in de 104-jarige geschiedenis van de Ronde van Frankrijk die zijn titel kwijtraakt wegens dopinggebruik.