ALMELO - Trainer Erwin Koeman houdt bij Feyenoord met alles rekening, ook met zijn eigen ontslag. "We zijn met een heel slechte serie bezig. Dan weet je dat er van alles kan gebeuren, van twee kanten", sprak hij na de zware nederlaag bij Heracles Almelo (4-1).

Met andere woorden: of hij stapt zelf op (wat niet te verwachten is) of het bestuur grijpt in. Feyenoord, dat vorige week in de eigen Kuip ook al dik van FC Groningen verloor (0-4), haalde uit de laatste zeven wedstrijden slechts zeven punten.

Slecht

"Dat zijn veel te weinig punten", bekende Koeman, die na afloop in Almelo een aangeslagen indruk maakte. "Bovendien is het voetbal ook slecht. Dan weet je als trainer dat er van alles kan gebeuren. Dat is een simpel verhaal in de voetballerij. Ik loop lang genoeg mee om dat te weten."

"Deze slechte periode trek ik mezelf aan. Ik ben een topsporter en ik wil altijd winnen. Zo'n zwakke serie doet dan veel pijn. Maar ik vind dat ik nog steeds grip op de spelersgroep heb. Ik hoor ook geen geluiden, direct of via-via, dat ze het niet meer in mij zien zitten. We zullen echter zien wat er gebeurt."

Kwaliteit

Volgens Koeman heeft de huidige selectie van Feyenoord te weinig kwaliteit om in Nederlandse (sub)top te kunnen meedraaien. "Dat is duidelijk. Vooral verdedigend komen we veel te kort. We staan niet voor niets al op zestig tegentreffers. Maar we hebben ook mentale problemen."

"Sommige spelers verschuilen zich omdat ze de druk niet aankunnen en anderen spelen juist plichtmatig of vrijblijvend. Het zijn steeds dezelfde kwalen die ik signaleer. Hoe dat kan? Tsja, dan moet ik alles op straat gooien en daar heb ik geen zin in."

Klootzak

Volgens Koeman toont een routinier als Pierre van Hooijdonk nog wel de juiste mentaliteit. "Er is veel over hem gezegd en geschreven. Hij zou een klootzak zijn en wat al niet meer. Maar hij wil nog steeds strijden. Hij toont beleving en speelt met hart en ziel tot de laatste minuut. Van die jongens heeft Feyenoord er te weinig."

Vermoeid stapte Koeman in Almelo uiteindelijk de spelersbus in. "Wat ik maandag ga doen? Nou gewoon, trainen. Om twee uur", zei hij met een moeizame glimlach.