TILBURG - Dankzij een overwinning van 1-3 op Willem II heeft Heerenveen in de strijd om de vijfde plaats Feyenoord op doelsaldo ingehaald. De Tilburgers, die zondag tot de rust goed stand hielden, moeten zich nog zorgen maken om degradatie. Deelneming aan de nacompetitie om promotie/degradatie dreigt.

Door drie treffers van topscorer Afonso Alves behaalde Heerenveen alsnog een ruime zege, al zag het daar voor rust niet naar uit. De noodzaak om te winnen gold zowel voor Willem II als voor Heerenveen, maar de angst om te verliezen overheerste in de eerste helft.

Middenveld

Het evenwichtige duel werd grotendeels op het middenveld beslecht, waardoor zich zelden mogelijkheden voordeden. Afonso Alves leek in de beginfase op de openingstreffer af te gaan, maar hij moest te ver uitwijken om kans op enig succes te kunnen krijgen.

Aan de andere kant probeerde Cristiano een afstandsschot, maar dat eindigde op de vuisten van Heerenveen-doelman Brian Vandenbussche. Zoals ook Rydell Poepon bijna uit wanhoop van ver aanlegde, maar zijn schot zwaaide te ver af.

Alves

Pas na rust kwam de wedstrijd tot leven. Na 48 minuten bereikte een voorzet van Danijel Pranjic het hoofd van Afonso Alves, die beheerst 0-1 inkopte. Maar twee minuten later verlengde Cristiano een voorzet van Poepon tot 1-1. Weer een minuut later vond Pranjic opnieuw de verder onzichtbare Alves: 1-2. Halverwege de tweede helft was het opnieuw Alves die een pass van Jakob Poulson verzilverde: 1-3.

Veiligheid

Willem II leek zich na de winterstop nagenoeg in veiligheid te heben gespeeld. Door de versterkingen Delano Hill, Said Boutahar en vooral Cristiano kon een tussensprint worden geplaatst, waardoor afstand kon worden genomen van de onderste drie plaatsen.

Door het verlies tegen Heerenveen en de overwinningen van RKC Waalwijk en Heracles kunnen de Tilburgers alsnog worden achterhaald. De laatste uitbeurt tegen RKC Waalwijk zal nog de nodige spanning teweeg brengen met het spelen van de nacompetitie als inzet.

Groningen

FC Groningen heeft zondagmiddag een ruime overwinning (4-1) geboekt op NEC. De Groningers kwamen nog wel achter, maar bogen de stand nog voor rust om in een voorsprong. Na rust kwam de ploeg niet meer in gevaar. Met de winst verzekerde de thuisclub zich goed als zeker van een plaats bij de eerste negen, die recht geeft op de play-offs om een plaats in de UEFA-beker.

FC Groningen nam direct het initiatief, maar het was NEC dat de score opende. Roy Beerens ontsnapte en bediende Brett Holman die de hoek voor het uitzoeken had. De Australiër bleef kalm en zette NEC op 0-1.

Strafschop

Evgeni Levtsjenko kreeg enkele minuten later echter al de gelegenheid om de thuisclub langszij te brengen. De Oekraïener mocht aanleggen vanaf de penaltystip, nadat Mark Otten Luis Suarez onderuit had gehaald binnen het strafschopgebied. De Uruguayaan glipte eerst op fraaie wijze op de achterlijn langs Peter Wisgerhof, waarna Otten geen andere oplossing zag dan de noodrem.

Luttele minuten later had Suarez zelf voor de Groningse voorsprong moeten zorgen, toen hij alleen op keeper Gabor Babos afging. De spits prikte de bal echter over het Nijmeegse doel.

Rebound

Toch ging FC Groningen met een voorsprong de rust in, met dank aan linksback Ondrej Svejdik. De Tsjech rondde een rebound af, nadat Babos in eerste instantie nog knap redding had gebracht op een harde kopbal van Koen van de Laak.

Suarez

Het eerste deel van de tweede helft gebeurde er hoegenaamd niets voor beide goals. Bij de eerste de beste goede aanval besliste FC Groningen het duel echter al. Goran Lovre zette voor en Suarez gleed de bal, tussen drie Nijmeegse verdedigers, van dichtbij binnen. Het elftal van trainer Ron Jans geloofde het daarna wel en nam gas terug.

NEC kon via de counter nog wel enkele malen voor dreiging zorgen, maar echt gevaarlijk werd het nooit. Wel mocht NEC zich beklagen dat scheidsrechter Bas Nijhuis niet voor een strafschop floot, toen invaller Saidi Ntbiazonkiza aangetikt werd door Gibril Sankoh. Vlak voor tijd tekende Levtsjenko met zijn tweede treffer voor de eindstand van 4-1.