ALKMAAR - De uitschakeling van AZ in de kwartfinales van de UEFA-beker is in de competitie zonder negatieve gevolgen gebleven. De zichtbaar vermoeide Alkmaarders versloegen, drie dagen na de pijnlijke nederlaag tegen Werder Bremen, Vitesse moeizaam: 1-0.

AZ voorkwam met de franjeloze zege dat kort na het Europese avontuur ook de strijd om de landstitel verder gaat zonder de Noord-Hollanders. Het elftal van trainer Louis van Gaal behoudt met nog twee wedstrijden te gaan twee punten achterstand op koploper PSV. Ajax staat op gelijke hoogte met AZ, maar heeft een slechter doelsaldo.

AZ speelt volgende week thuis tegen SC Heerenveen en sluit de competitie af bij Excelsior. PSV wacht zondag het uitduel bij FC Utrecht en ontvangt daarna Vitesse.

Rood

De Arnhemmers voetbalden zondag bijna een helft lang met een speler minder. Scheidsrechter Roelof Luinge gaf invaller Siebe Blondelle kort na rust een rode kaart wegens slaan richting Gretar Steinsson.

Normaal gesproken weet AZ wel raad met een overtalsituatie, maar tegen Vitesse bleef tempovoetbal uit. Vitesse bleef zonder al te grote problemen overeind.

Strafschop

AZ mocht zich gelukkig prijzen dat het toen al op voorsprong stond. De treffer kwam halverwege de eerste helft tot stand dankzij Purrel Fränkel. In plaats van de bal uit het strafschopgebied te schieten, wilde de verdediger de bal aannemen. Dat ging mis, waarna hij het probeerde te herstellen ten koste van een overtreding op Shota Arveladze. De Georgiër benutte zelf de strafschop: 1-0.

Na de pauze nam de snelheid in het spel van AZ snel af. Van Gaal startte met dezelfde spelers die bij Bremen in het basisteam begonnen. Alleen Gretar Steinsson keerde terug na een schorsing.

Dat ging ten koste van Gijs Luirink. Verschillende spelers van AZ klaagden na rust over pijntjes. Ryan Donk moest zich met een pijnlijke lies laten vervangen. Ook Maarten Martens en Julian Jenner mochten voortijdig naar de kant.

Schaars

Stijn Schaars maakte als invaller zijn rentree in de competitie na bijna drie maanden afwezigheid. De middenvelder speelde ook tegen Bremen al een gedeelte mee, maar toen moest hij zich met een pijnlijke enkel alweer laten vervangen.

Voor Schaars viel er tegen Vitesse weinig eer te behalen. Het was dat het elftal van trainer Aad de Mos met tien spelers weinig kon uitrichten, anders had AZ een nieuwe tik te verwerken kunnen krijgen.