ALMELO - Feyenoord dreigt dit seizoen alles te verspelen. Zelfs de vijfde plaats hebben de Rotterdammers zondag moeten prijsgeven. De ploeg van coach Erwin Koeman ging bij het laag geklasseerde Heracles Almelo moedeloos onderuit: 4-1.

Bekijk video

Voor de topclub in verval dreigt nu deelname aan de 'onwaardige' tweede play-offserie.

Daden

Koeman vond het niet nodig om na de afgang vorige week in De Kuip tegen FC Groningen (0-4) uitgebreid met zijn tobbende spelers van gedachten te wisselen. Onder het roodwitte motto 'Geen woorden maar daden' koos de oud-international voor flinke trainingen.

"Laat op het veld maar zien wat je waard bent en waarvoor je dit seizoen nog strijdt", hield Koeman zijn selectie voor.

Uitgepraat

De geplaagde coach van Feyenoord weet het onderhand ook allemaal niet meer. Wat hij ook doet, bedenkt of juist achterwege laat, zijn ploeg komt amper nog aan voetballen toe. Feitelijk is Koeman uitgepraat in De Kuip, letterlijk en figuurlijk. Dat bleek zondag eens te meer in Almelo.

Kunstgras

In de aanloop naar deze uitwedstrijd op kunstgras had Koeman een tweetal trainingen ingelast bij de Rotterdamse stadgenoot Neptunus, dat over een soortgelijk speelterrein beschikt.

De tijdelijke verhuizing was ongetwijfeld goed bedoeld, maar bleek totaal geen positief effect op Feyenoord te hebben. De bezoekers knoeiden er ouderwets op los.

Debutant

De rentree van Danny Buijs en Royston Drenthe, beiden terug van een schorsing, bood amper nieuw perspectief. Het duo verdrong verdediger Karim Saïdi en middenvelder Georgino Wijnaldum uit het basisteam. De laatste was als zestienjarige debutant in het mislukte duel met FC Groningen de beste man bij Feyenoord.

Toch durfde Koeman de onbevangen jongeling niet te handhaven in zijn opstelling. Hij wilde Wijnaldum niet meteen met te veel druk en verantwoordelijkheid belasten. De A-junior mocht al na een half uur gaan warmlopen in Almelo.

Friend

De stand was toen al 1-0. Met zijn eerste treffer voor Heracles opende Heerenveen-huurling Rob Friend, op aangeven van makker Igor Gluscevic, in de twintigste minuut de score. De Almelose voorsprong was bij de rust dik verdiend. De thuisploeg speelde agressief, met flair en met durf. Die eigenschappen miste het vrijwel kansloze Feyenoord juist in alle linies.

Afgekeurd

De offensieve Wijnaldum viel na de pauze (anoniem) in voor de defensieve Timothy Derijck. Met een dubbele kans voor eerst Robbert Schilder (op doelman Henk Timmer) en daarna voor Friend (afgekeurd doelpunt) begon de tweede helft voor Feyenoord slecht. Met een bekeken kopbal zorgde Van Hooijdonk, uit een voorzet van Romeo Castelen, evenwel snel voor de onverwachte gelijkmaker: 1-1.

Heracles bleek echter niet onder de indruk. Angelos Charisteas miste weliswaar een grote kans op 1-2 (redding doelman Martin Pieckenhagen), maar het was in eerste instantie Gluscevic die zijn ploeg aan drie kostbare punten in de strijd om het behoud van het eredivisieschap hielp. Hij scoorde koel uit een prima pass van invaller Stefaan Tanghe: 2-1.

Feestvreugde

Van Hooijdonk schoot in de boeiende slotfase nog op de paal, terwijl de sterke Timmer treffers voorkwam van Kwame Quansah en Tanghe. Invaller Marnix Smit besliste het duel met een fraaie vrije trap: 3-1. Friend verhoogde daarna nog eens de feestvreugde in Almelo: 4-1.