ROTTERDAM - De Keniaan Joshua Chelanga heeft zondag in zomerse temperaturen de marathon van Rotterdam op zijn naam geschreven. De 34-jarige hardloper won bij bijna 25 graden celsius de 42,195 kilometer lange wedstrijd in een officieuze tijd van 2 uur 8 minuten en 21 seconden.

Dat was ruim boven het parkoersrecord van Felix Limo, die in 2004 2.06.14 liep.

Het was voor de negende achtereenvolgende keer dat een Keniaan zegevierde in de hardloopklassieker door de Havenstad. Voor Chelanga was het zijn eerste overwinning in een marathon.

De Japanner Takayuki Matsumyia finishte als tweede in 2.10.09. De Keniaan William Kipsang werd derde in 2.11.03.

Krotwaar

Luc Krotwaar heeft zondag voor de zevende keer in zijn lange carrière de nationale titel op de marathon veroverd. De 39-jarige hardloper uit Eindhoven eindigde als eerste Nederlander op de tiende plaats in de klassieker door Rotterdam.

Zijn eindtijd was 2.15.28. Het zilver was voor Koen Raymaekers in 2.19.44. Het brons ging naar Martin Lauret in 2.20.45.

Warmte

De matige eindtijden van de Nederlanders waren het gevolg van zware omstandigheden. De felle zon zorgde voor een snel oplopende temperatuur (25 graden). Voor bondscoach Bram Wassenaar was het eindresultaat teleurstellend. Zijn marathonteam voor de wereldkampioenschappen atletiek in Osaka later dit jaar kreeg geen uitbreiding.

Krotwaar reageerde voor de camera van Studio Sport verheugd op zijn titel. "Het was een echte wedstrijd. Maar dit was een zware marathon. Er stond wel een lekker briesje, maar je raakte door de warmte ontzettend veel vocht kwijt".

Wijenberg

Nadja Wijenberg werd voor de vierde keer nationaal kampioene op de marathon. De al 43-jarige hardloopster eindigde als zesde in de wedstrijd en behaalde de titel in een tijd van 2.37.25.

Marathon van Rotterdam