ROTTERDAM - RKC Waalwijk heeft zaterdag een belangrijke overwinning geboekt op Excelsior. De Waalwijkers wonnen op Woudestein met 3-0, door drie doelpunten van Tim Janssen. Door de winst van RKC degradeerde ADO Den Haag definitief uit de eredivisie.

In de rommelige beginfase was de eerste mogelijkheid voor de thuisploeg. Mitchell Pique begon vanaf de positie links achterin aan een slalom door de linies van RKC. Zijn steekpass werd door Andwele Slory voorlangs getikt.

Na een half uur spelen volgde ook de eerste kans voor RKC. In een fase waarin de Waalwijkers toch al het initiatief in de wedstrijd naar zich toe trokken, kwam verdediger Milano Koenders ineens vrij voor het doel van Ronald Graafland. Zijn schot verdween net naast.

Droomkans

Vlak voor rust kreeg ook Hans van de Haar een droomkans. De ervaren spits van RKC trapte echter finaal naast de bal, zodat deze rustig langs het doel van Graafland hobbelde.

RKC ging na de pauze onverminderd door met aanvallen. Patrick van Diemen strandde nog op de doelman van Excelsior. Maar daarna was het wel raak voor de Waalwijkers. Van de Haar kopte de bal op maat voor de voeten van Tim Janssen, die hard uithaalde: 0-1. Vier minuten later was die voorsprong verdubbeld, toen diezelfde Janssen een corner langs Graafland kopte.

Met de uitslag bij ADO Den Haag-Roda JC (0-2) in het hoofd, voetbalde RKC de wedstrijd daarna rustig uit. In de slotfase maakte Janssen ook nog zijn derde doelpunt.