EINDHOVEN - Koploper PSV lijkt precies op tijd een enorme vormcrisis te boven. De Eindhovense ploeg won zaterdagavond met 2-0 van FC Twente en consolideert daarmee de voorsprong van twee punten op de achtervolgers in de eredivisie.

De overwinning op FC Twente geeft de Eindhovense ploeg ongetwijfeld voldoende vertrouwen voor de rest van het seizoen - twee wedstrijden - en dus ook geloof in de prolongatie van de titel. De afgelopen weken vertroebelde het zicht op het kampioenschap door een ongekende reeks van zeven wedstrijden zonder zege. De PSV'ers straalden bovendien niet de wilskracht uit die nodig is in de titelrace.

Oude glorie

De wedstrijd van vorige week tegen NEC (2-1) vormde een negatief hoogtepunt voor de Brabanders, die in Nijmegen bijna een half uur volledig onder de voet werden gelopen. Daarna volgde nog de nederlaag tegen Liverpool en daarmee uitschakeling in de Champions League. In dat duel hervond PSV echter wel iets van de oude glorie, vooral in defensief opzicht.

Volgens Koeman schuilt in de laatste linie van PSV de kracht van het elftal. Door de blessure van Alex verdween de verdedigende zekerheid uit het team. Vooral Manuel da Costa maakte achterin een vertwijfelde indruk en stapelde fout op fout. De Portugees is inmiddels vervangen door Eric Addo, die de rust in het elftal heeft teruggebracht.

Door Addo in te brengen konden Phillip Cocu en Timmy Simons bovendien weer samen de balans op het middenveld bewaken. Koeman probeerde de afgelopen weken de twee ervaren middenvelders - om en om - vanuit de verdediging te laten spelen, maar haalde daarmee te veel voetballend vermogen weg uit de middenlinie. Daarbij kon Koeman tegen FC Twente ook weer een beroep doen op Ibrahim Afellay.

Afellay

De jonge middenvelder is vaak geblesseerd, maar blijkt voor PSV eigenlijk nu al vrijwel onmisbaar. Afellay koppelt creativiteit aan loopvermogen en is daardoor lastig te bespelen. Niet voor niets heeft Marco van Basten hem onlangs laten debuteren in het Nederlands elftal. Afellay speelt bovendien met lef, iets waaraan het PSV een poos heeft ontbroken.

Afellay was niet de enige speler die zaterdagavond terugkeerde van een blessure. In vergelijking met de midweekse wedstrijd tegen Liverpool waren ook Jan Kromkamp en Edison Mendez weer van de partij. Eduardo Alcides mocht tegen Twente ook meedoen; de Braziliaan is in de Champions League niet speelgerechtigd.

Stabiel

Met al die spelers aan boord, bleek het vlaggenschip van het Nederlandse clubvoetbal ineens weer zeewaardig, of in ieder geval stabiel genoeg om te blijven drijven. Belangrijk detail: PSV won duels, speelde agressief en troefde FC Twente eigenlijk op alle fronten af.

In de eerste goal van Jefferson Farfan kwamen die kwaliteiten samen. Phillip Cocu stuurde de Peruviaan de diepte in. Farfan vocht zich knap langs centrale verdediger Ramon Zomer en haalde in de loop hard uit. Doelman Sander Boschker was kansloos. In de eerstvolgende aanval maakte Farfan ook de 2-0, ditmaal op aangeven van Mendez.

Daarna toonde PSV zich ouderwets vaardig in het verdedigen van de voorsprong. Met nog twee duels te gaan en een gaatje van twee punten op de achtervolgers is het voor PSV te hopen dat het herstel aan zal houden. PSV speelt nog twee duels; volgende week uit bij FC Utrecht, waarna de club het seizoen in eigen huis afsluit tegen Vitesse.