GLASGOW - Jan Vennegoor of Hesselink heeft Celtic zaterdagmiddag naar de finale van het toernooi om de Schotse FA Cup geloodst. De lange Twentse spits scoorde in de halve eindstrijd tegen St Johnstone tweemaal: 2-1.

Hij besliste het duel, dat voor bijna 30.000 toeschouwers werd afgewerkt op Hampden Park, in de tweede helft met een kopbal. De Oranje-international, terug na een blessure, had na twaalf minuten ook al voor de 1-0 gezorgd. Hij knalde hard raak uit een strafschop, na zelf te zijn neergelegd door doelman Kevin Cuthbert.

Lob

"The Saints", uitkomend in de tweede divisie, waren niet onder de indruk. Martin Hardie tekende even later met een fraaie lob, waar Celtic-verdediger Stephen McManus met het hoofd onvoldoende bij kon, voor de gelijkmaker.

"We kunnen ons nu helemaal focussen op 26 mei, de finale", zei de Nederlandse matchwinner. "Ik hoop dat ik met twee prijzen in de tas op vakantie kan gaan." In de finale staat Celtic, dat de nationale titel bijna niet meer kan ontgaan, tegenover Hibernian of Dunfermline. Deze clubs treffen elkaar zondag.