AMSTERDAM - Ajax mag zich in ieder geval voor een dagje koploper van Nederland noemen. De Amsterdammers versloegen vrijdagavond voor eigen publiek NAC met 2-0, maar mochten zich aanrekenen dat ze het doelsaldo niet een enorme impuls gaven.

Ajax heeft niet alleen nog twee verliespunten meer dan PSV. De formatie beschikt ook nog over een slechter doelsaldo dan concurrent AZ. Ajax bracht het negatieve verschil aan treffers met de club uit Alkmaar terug tot zes. AZ speelt zondag nog tegen Vitesse. PSV, dat in doelsaldo gelijk staat met Ajax, mag zich zaterdag bij een zege op FC Twente weer koploper noemen.

Perez

Ajax leek in de Arena in niets op de club die vijf dagen eerder bij RKC (2-2) de kansen op de titel uit handen gaf. De ploeg begon gretig en kreeg voor rust acht uitstekende doelkansen. De formatie kwam in de eerste helft echter niet verder dan een doelpunt van Kenneth Perez.

De Deen benutte in de achttiende minuut een strafschop nadat verdediger Sander van Gessel in het eigen strafschopgebied de bal met de hand beroerde. Perez maakte deel uit van de basisformatie omdat Wesley Sneijder een schorsing uit zat.

Aanvoerder

Bij absentie van Jaap Stam droeg Perez ook de aanvoerdersband om zijn arm. De rol van de aanvallende middenvelder was aan de ene kant logisch omdat hij in het begin van het seizoen als tweede aanvoerder werd benoemd. Het was echter ook Perez die drie weken geleden overal moest lezen dat hij de sfeer in de kleedkamer verziekte.

Trainer Henk ten Cate kon tijdens de ontmoeting met zijn oude Bredase werkgever niet over zijn twee beste centrale verdedigers beschikken. Jaap Stam hoopt dat hij dit seizoen nog voor Ajax in actie kan komen. Het zou goed kunnen dat Zdenek Grygera zijn laatste duel voor de Amsterdamse club al heeft gespeeld. De Tsjech verkast aan het einde van het seizoen naar Juventus.

Centraal achterin bij Ajax maakte Thomas Vermaelen samen met John Heitinga een betrouwbare indruk. Beide spelers beleefden een eenvoudige avond omdat NAC slechts met één aanvaller acteerde. Glen Salmon kreeg alleen in balbezit hulp van de aansluitende Maceo Rigters en Anouar Diba.

Fluitconcerten

Ajax wekte de woede van het eigen publiek toen het na een goede eerste helft een kwartiertje niet thuis gaf. De Amsterdammers leden na rust veel balverlies en verloren de meeste duels. De supporters van Ajax beëindigden de fluitconcerten toen ze kennelijk beseften dat het enorme verval van hun ploeg niets met onwil te maken had.

Ajax wisselt het hele seizoen al hoogte- met dieptepunten af. Ryan Babel voorkwam in een plotseling ongekend sfeervolle ArenA dat NAC tot het eindsignaal op een stunt mocht hopen. Op aangeven van Perez liet de aanvaller doelman Edwin Zoetebier in de 64e minuut met een geplaatst schot kansloos: 2-0.