ROTTERDAM - FC Utrecht moet vrezen voor de negende plek in de eredivisie. De ploeg van trainer Foeke Booy speelde vrijdagavond op het Kasteel gelijk tegen Sparta (1-1), waardoor de positie die straks nog goed is voor de play-offs richting UEFA-beker wankelt.

Bekijk video

Met nog twee zware duels tegen PSV (thuis) en FC Groningen (uit) op het programma krijgt FC Utrecht het moeilijk om de concurrenten NAC Breda, NEC en Vitesse achter zich te houden.

FC Utrecht had het vooral in aanvallend opzicht moeilijk op het Kasteel. Booy miste door blessures van Ali Boussaboun, Robin Nelisse, Cedric van der Gun en Guiseppe Rossini zijn volledige voorhoede. Ook middenvelder Lucian Sanmartean (geblesseerd) en Erik Pieters (geschorst) ontbraken.

Loval

Tegen Sparta moest Loic Loval het bij FC Utrecht voorin vrijwel alleen opknappen. Steun van het vijfsmansmiddenveld kwam er nauwelijks. Maar ook Sparta kende personele problemen. Yuri Rose (ziek) en de geblesseerde Sjaak Polak en Cecilio Lopes speelden niet.

De absentie van veel vaste waarden was echter geen excuus voor de matige prestatie van de Utrechters voor rust, want de ploeg presteert al het gehele seizoen slecht in uitduels. FC Utrecht won pas één uitduel, op 15 oktober bij Excelsior (1-0). Sparta wilde bovendien niet meewerken aan de tweede zege van de tegenstander. De Rotterdammers boekten na de winterstop slechts een zege in het eigen stadion (Excelsior, 2-1) en wilde wat goedmaken voor een uitverkocht Kasteel.

Sparta speelde tegen FC Utrecht evenmin groots, maar toonde wel strijdlust. Bovendien had de ploeg met Rachid Bouaouzan en spits Darryl Roberts wel gevaarlijke aanvallers. In de 25e minuut zorgde het duo ook voor de 1-0. Bouaouzan speelde Roberts vrij, die verdediger Joost Broerse vervolgens knap uitspeelde en doelman Michel Vorm met een uithaal in de verre bovenhoek kansloos liet.

Sterker

In de tweede helft besefte FC Utrecht wel dat er geknokt moest worden. De ploeg was sterker en dat leidde in de 68e minuut tot de gelijkmaker van invaller Leroy George: 1-1. Eerder had FC Utrecht nog pech dat Gregoor van Dijk op de paal schoot na een vrije trap.

Het was echter te weinig om puntenverlies te voorkomen, al waren de Utrechters in de hectisch slotfase nog dicht bij de zege. Sparta eindigde het duel met tien man. Verdediger Danny Schenkel kon er vlak voor tijd af met rood na een overtreding op Tom Caluwé.