ALKMAAR - Werder Bremen maakte AZ donderdag duidelijk dat de lange weg naar de top niet zo maar even bewandeld kan worden. De Alkmaarders verstapten zich in een grote kuil, maar moeten ondanks de pijn de route omhoog snel vervolgen. Tijd om te treuren is er niet.

AZ kan de komende weken namelijk nog meer verspelen dan een plaats in de halve finales van de UEFA-beker. Met nog drie speelronden te gaan, staan de Noord-Hollanders twee punten achter op koploper PSV.

Titel

De landstitel behoort tot de mogelijkheden, net als een plaats in de finale van het nationale bekertoernooi. In de halve eindstrijd is NAC de tegenstander. Op beide competities kan AZ zich nu volledig concentreren.

Daarom zagen sommige AZ'ers donderdag, ondanks de pijnlijke nederlaag bij Werder (4-1), ook voordelen van een voortijdige uitschakeling.

Louis van Gaal gelooft niet in die theorie. "Dit verlies heeft voor ons alleen maar nadelen", zei hij. "Als we dit duel gaan analyseren, zullen we onderkennen dat het ook anders had kunnen aflopen. Te veel spelers haalden niet hun gebruikelijke niveau.

Toch domineerden we grote delen van de wedstrijd. Spelers zitten daarmee in hun hoofd en gaan er over nadenken. Dat was anders geweest als we hier compleet waren weggespeeld."

Fysiek

Van Gaal maakt zich naast het mentale en psychologische aspect ook om een andere reden wat ongerust. "De fysieke gesteldheid van mijn spelers is momenteel de grootste zorg."

Stijn Schaars viel donderdag na drie maanden afwezigheid alweer geblesseerd uit. Hij kreeg last van de enkel waar hij in januari aan geopereerd was. "En ook Ryan Donk klaagde over pijn en wilde eigenlijk gewisseld worden."

Defensie

Personele problemen in verdedigend opzicht kan AZ er niet bij hebben, zo bleek in Bremen opnieuw. De defensie is dit seizoen, vooral in de grotere wedstrijden, veruit de zwakste linie.

In de laatste drie Europese uitduels, tegen Fenerbahçe, Newcastle United en Werder Bremen, incasseerde AZ elf tegentreffers. En als AZ aanvallend weinig brengt, zoals in Bremen het geval was, heeft de club weinig om op terug te vallen.

Brandts

Het zijn voor technisch manager Marcel Brands interessante gegevens om vast over na te denken voor komend seizoen. Hij zal momenteel de enige zijn die wat verder vooruit kijkt. "We beseffen heel goed wat er dit seizoen nog te halen valt", zei middenvelder Demy de Zeeuw strijdlustig.

"Na deze uitschakeling moeten we snel omschakelen. Zondag wacht Vitesse alweer. We strijden nog steeds op twee fronten."

Het is voor Van Gaal te hopen dat ook zijn andere spelers een hoge pijngrens hebben, en niet, na de misstap in Bremen, langs de kant van de weg blijven klagen over de ontstane wond. Anders hoeft de prijzenkast van AZ ook na 25 jaar nog niet te worden opengemaakt.