BREDA - NAC is gered van de ondergang. De gemeenteraad van Breda besliste donderdagavond met dertig stemmen voor en vijf tegen het stadion van de noodlijdende voetbalclub te kopen voor 15,7 miljoen euro.

NAC en de banken Rabobank en ABN-Amro vonden donderdagmiddag alsnog een oplossing voor het gerezen conflict over de tegenprestatie die de eredivisionist zou leveren voor de verkregen korting bij de aflossing van een hypotheekschuld. "Beide partijen zijn tevreden", verklaarde J. Wabeke, lid van de raad van commissarissen.

Voor de korting (825.000 euro) die NAC in een eerder stadium bij de banken had verkregen bij de aflossing van een hypotheek, bleken de schuldeisers een tegenprestatie te verwachten in de vorm van een aantal commerciële activiteiten, zoals het gebruik van business-units en het beschikbaar stellen van spelers. Dat was eerder niet bekend bij het gemeentebestuur en leidde tot onrust.

"Er is een oplossing gevonden waarin de banken zich konden vinden en NAC levensvatbaar blijft", aldus Wabeke. NAC zal voor de helft van het bedrag de banken bedienen met kaartjes die anders niet verkocht zouden zijn, terwijl spelers kunnen opdraven bij promotionele activiteiten. Voor de andere helft van het bedrag kunnen de banken de komende vier jaar gebruik maken van business-units. Het verlies dat daardoor wordt geleden, wordt gecompenseerd binnen de meerjarenbegroting.

Volgens Rabobank Nederland hebben de banken donderdag 'een nadere toelichting' gegeven aan NAC en de gemeente over de aflossing van de hypotheek. "Daar is iedereen nu mee akkoord gegaan", aldus een woordvoerder van de Rabobank. "Feitelijk is er nauwelijks iets veranderd, er is sprake van een kortingspercentage waarvoor we een compensatie verwachten."

Volgens de Rabobank is altijd duidelijk geweest dat een tegenprestatie werd verlangd voor de korting. "We betreuren het dat we woensdag van NAC en de gemeente Breda de zwartepiet kregen toegeschoven. We waren zeer verrast toen ze beweerden dat onze eisen als een verrassing kwamen", verklaarde de woordvoerder, tevens namens ABN-Amro.