HEERENVEEN - Voetbalclub Heerenveen krijgt geen genoeg van trainer Foppe de Haan. Beide partijen gaan ook volgend seizoen onverdroten met elkaar verder. De 59-jarige Fries begint dan aan zijn negentiende seizoen in dienst van Heerenveen. Het is de bedoeling dat hij, in welke functie dan ook, zijn pensioen haalt bij de huidige middenmoter van de eredivisie.

De Haan krijgt er in de volgende competitie wel een assistent bij, naast zijn huidige collega Jan de Jonge. Voorzitter Riemer van der Velde presenteerde donderdagavond in het Abe Lenstra-stadion de 45-jarige Dwight Lodeweges als nieuw lid van de technische staf. De voormalige coach van FC Groningen, die ook hoog op het verlanglijstje stond van AGOVV, heeft een contract voor twee jaar ondertekend.

In principe gaat hij pas komende zomer in Heerenveen aan de slag. "Maar het kan best dat we iets eerder met de nieuwe organisatie beginnen", gaf Van der Velde aan. "We moeten eerst nog wat vingeroefeningen doen", vulde De Haan aan.

Trainer SC Heracles mogelijk opvolger De Haan

Oud-speler Gert-Jan Verbeek, de huidige trainer van SC Heracles, blijft een belangrijke kandidaat om De Haan 'ooit' op te volgen. "We hebben een even duidelijke als simpele afspraak met hem", legde Van der Velde uit. "Op het moment dat duidelijk is dat Foppe gaat stoppen, en dat bekijken we zoals altijd van jaar tot jaar, gaan we als eerste met Gert-Jan praten. Niets meer en niets minder. Maar er zullen tegen die tijd nog wel meer kandidaten zijn om Foppe op te volgen."

Zowel Van der Velde als De Haan gaf donderdagavond toe, dat eind vorig jaar de aloude werkrelatie behoorlijk onder druk stond. Heerenveen speelde en presteerde in de eerste maanden van het seizoen als een degradatiekandidaat, waardoor intern en extern de kritiek op de niet weg te denken hoofdcoach toenam. "Gelukkig hebben we de rijen gesloten kunnen houden", concludeerde Van der Velde, die in die roerige tijden zelfs een speciale persconferentie belegde om het vertrouwen in zijn voetbalvriend nadrukkelijk uit te spreken.

'Ik heb met de gedacht gespeeld te stoppen'

De Haan: "Zelf heb ik ook wel met de gedachte gespeeld om te stoppen. Ik werd goed ziek van al die verhalen dat de chemie was uitgewerkt. Dat vond ik zo'n dooddoener. Wel had de hele club op technisch gebied last van een vastloper. Ik stopte er heel veel energie in, maar het ging alleen maar slechter. Het vertrouwen in mezelf en in de ploeg ben ik echter nooit kwijt geraakt. Samen zijn we uit de crisis gekomen. We kunnen weer met een goed gevoel naar de toekomst kijken."

De Haan wil op een andere manier gaan trainen bij Heerenveen. De selectie kan rekenen op meer doordeweekse trainingen, waarbij een persoonsgerichte aanpak centraal staat. "Daarom hebben we ook meer mensen op het veld nodig. Zelf zal ik iets minder vaak de trainingen leiden. Maar van afbouwen is nog geen sprake. Ik wil gewoon dat de spelers bewuster van hun vak worden en dat kan alleen maar door er bovenop te zitten. Zowel binnen als buiten het veld."

Voorzitter Van der Velde meldde nog dat Hansma, Nurmela en Jensen een nieuw contract bij Heerenveen kunnen tekenen. Het trio moet dan wel het nieuwe 'regime' van de clubleiding accepteren. "We willen geen gezeur meer van de spelers", waarschuwde Van der Velde, die bijval kreeg van De Haan. "Ze worden bij ons goed betaald om te voetballen en niet om zich negatief uit te laten over de club of de trainer. Wij eisen een fatsoenlijke houding, anders volgen er harde maatregelen."