BREMEN - AZ is in de kwartfinales van de Uefa-beker uitgeschakeld. De Alkmaarders verloren met 4-1 van Werder Bremen, nadat het eerste duel in 0-0 was geëindigd. Moussa Dembélé maakte het doelpunt voor AZ, Miroslav Klose scoorde twee keer voor Bremen.

Bekijk video

Na bijna drie maanden afwezigheid maakte Stijn Schaars in de tweede helft zijn rentree. De international moest zich later met een blessure alweer laten vervangen.

De Duitsers legden de defensieve zwakheden van AZ op een pijnlijke manier bloot. Het elftal van trainer Louis van Gaal moet zich ondanks het ruime verlies snel zien te herpakken. AZ staat in de competitie met nog drie wedstrijden te gaan twee punten achter op koploper PSV. Ook maakt de club nog kans op winst van het nationale bekertoernooi.

Teleurstelling

Van Gaal had donderdagavond moeite om de dikke nederlaag bij Werder Bremen (4-1) en de uitschakeling in het Uefa-bekertoernooi te accepteren. "Dit is een grote teleurstelling. Ik had niet het gevoel dat we minder waren. Toch verliezen we met 4-1. Dat is heel jammer."

Van Gaal zette grote vraagtekens bij het optreden van de Engelse arbiter Riley. "Hij floot veel tegen ons. Vooral het afkeuren van ons tweede doelpunt was cruciaal. Volgens mij was er niets aan de hand. Met 2-2 hadden we de wedstrijd nog volledig onder controle gehad. Bij 3-1 was het echter afgelopen voor ons."

Van Gaal zocht de nederlaag niet alleen bij de leidsman, maar ook bij zijn eigen ploeg. "Je moet zorgen dat je top bent als je tegen een topclub speelt. Sommige spelers van ons speelden onder hun niveau." De trainer toonde de nodige zelfkritiek. "We hebben slecht verdedigd en voorin konden we geen vuist maken. Zo eerlijk moeten we zijn. Toch hadden we de wedstrijd in handen, zeker in de eerste helft. Die afgekeurde goal van Jaliens was een bepalende factor."

Zelfvertrouwen

AZ dacht na de 0-0 in de thuiswedstrijd tegen Werder een goede uitgangspositie te hebben voor het bereiken van de halve finales in de Uefa-beker. De Alkmaarders haalden zelfvertrouwen uit het feit dat ze dit seizoen in alle Europese uitwedstrijden minimaal één doelpunt maakten. Ook in Bremen scoorde AZ, maar dat was nu eens niet genoeg. Het gebrek aan verdedigende kwaliteiten brak het elftal van Van Gaal opnieuw op.

Ook in de twee voorgaande ronden, tegen Fenerbahce en Newcastle United, bleek de defensie van AZ de zwakste linie. In Turkije kregen de Noord-Hollanders drie doelpunten tegen (3-3), in Newcastle vier (4-2). Groot verschil was dat AZ die clubs eerst bezocht en later in Alkmaar op bezoek kreeg. In het DSB-stadion wist AZ op indrukwekkende wijze uitschakeling tegen Fenerbahce en later Newcastle te voorkomen. Dit keer pakte de loting anders uit en moest AZ kwalificatie voor de verandering eens in een uitwedstrijd afdwingen.

Verdediging

AZ had in verdedigend opzicht wel een excuus. Omdat Gretar Steinsson wegens een schorsing ontbrak, moest Van Gaal flink nadenken over een oplossing. De IJslander is in de selectie van AZ de enige speler die rechts in de verdediging goed uit de voeten kan. In het competitieduel tegen NAC Breda van afgelopen zondag (1-4) probeerde Van Gaal zowel Gijs Luirink als Simon Cziommer uit als rechtsback. Ook in het competitieduel van Jong AZ tegen Jong Vitesse kregen beide spelers maandag een helft de kans om zich te bewijzen op de vrijgekomen positie.

Het was allemaal niet tot de tevredenheid van Van Gaal. Hij koos daarom tegen Werder, ook uit tactisch oogpunt, voor een andere optie. Luirink kreeg de taak om spelmaker Diego uit te schakelen. Demy de Zeeuw, normaal gesproken controlerende middenvelder, startte verrassend als rechterverdediger.

Schaars

De tactiek pakte verkeerd uit. AZ verloor de slag op het middenveld. Vooral Luirink speelde ongelukkig. Van Gaal stuurde de van een knieblessure teruggekeerde middenvelder Stijn Schaars al halverwege de eerste helft van de bank om te gaan warmlopen. Direct na rust verving hij Luirink.

Klose

AZ stond toen al met 2-1 achter. Na ruim een kwartier kon Tim Borowski op aangeven van Diego scoren. AZ had in het eerste half uur nauwelijks tijd om aan aanvallen te denken, maar de eerste mogelijkheid was wel direct raak. Moussa Dembélé schoot van buiten het strafschopgebied knap raak: 1-1. Vier minuten later hielp Miroslav Klose Werder alweer aan de leiding: 2-1. AZ mocht zich daarna beklagen toen scheidsrechter Michael Riley een doelpunt om onduidelijke redenen afkeurde. "De scheidsrechter speelde een negatieve hoofdrol", zei Van Gaal na afloop. "Ik heb geen idee waarom hij de treffer affloot."

Met het inbrengen van Nourdin Boukhari voor Shota Arveladze probeerde Van Gaal na een uur spelen een laatste tactische zet.

Direct daarna maakte Klose echter 3-1, een ongelukkig moment voor AZ. Diego vergrootte de pijn in de slotfase met een vierde doelpunt. Alsof dat nog niet genoeg was moest Schaars zich in de tweede helft laten vervangen. Hij raakte opnieuw geblesseerd.