TECHENDORF - Cédric Michaud behoort al ruim drie jaar tot de beste marathonschaatsers van het Nederlandse peloton. De 26-jarige Fransman slaagde er evenwel nooit in een wedstrijd op natuurijs op zijn naam te schrijven. Daar kwam donderdag op de Weissensee verandering in. Michaud won de derde etappe van de Ronde van Oostenrijk.

Michaud ontsnapte in de slotfase van de race over een uur en vijf ronden uit een kopgroep van 21 man en reed solo naar de eindstreep. Klassementsleider René Ruitenberg werd tweede, Roel van Hest derde.

Vluchtgroepjes

De wedstrijd kende een boeiend verloop. Constant werden er vluchtgroepjes geformeerd. Na een half uur viel de eerste grote slag, toen 21 rijders ontsnapten uit het peloton. De groep werkte eendrachtig samen en bouwde een grote voorsprong op. Michaud maakte vervolgens indruk op zijn collega's. Hij perste een kwartier voor het eind een felle demarrage uit zijn pezige lijf en begon aan een lange succesvolle solo.

Michaud, tweede in de KNSB/Essent-competitie, is geen grote held op natuurijs. "Ik richt me nu eenmaal op de kunstijsmarathons. In ben ik op advies van mijn ploeggenoot Erik Hulzebosch voor het eerst naar de Weissensee gereisd. Ik wist niet wat ik zag. Het ijs was zo vreselijke slecht, dat ik er amper op kon schaatsen. Maar die gekke Nederlanders hadden nergens last van. Inmiddels heb ik mijn techniek ook aangepast."

"Ik ben nu klaar met mijn voorbereidingen op de alternatieve Elfstedentocht van zaterdag. Ik hoop dat ik de 200 kilometer kan voltooien, want dat is me nog nooit gelukt", aldus Michaud, die in een tijdsbestek van drie jaar negentien kunstijswedstrijden op zijn naam schreef.

Valpartij

In de strijd om de eindzege van de Ronde van Oostenrijk doet Michaud niet mee. Hij kwam woensdag tijdens het tweede criterium ten val en viel met materiaalpech en een enkelblessure uit. "Vandaag voelde ik eerst veel pijn in mijn enkel. Halverwege de wedstrijd had ik nergens last meer van. Ik kon tijdens mijn solorit mijn eigen tempo rijden. Het verbaasde me zelf ook dat ik de achtervolgers op meer dan een halve minuut achterstand heb gezet."

Ruitenberg

René Ruitenberg won de sprint van de jachtgroep en blijft leider in het DSB-klassement. "Ik moest vandaag mijn belangrijkste concurrent Henk Angenent in de gaten houden, maar daar ben ik nu ook vanaf, want Angenent viel in de finale. Eigenlijk heb ik wel een beetje geluk. Michaud viel eerder deze week met pech uit. Desondanks is hij nu ook op natuurijs een van de kanshebbers die een schaatsklassieker kan winnen. Dat vind ik erg knap. Temeer omdat Michaud helemaal geen ervaring op natuurijs heeft", aldus Ruitenberg.