AMSTERDAM - Na de mislukte poging van afgelopen zondag bij RKC Waalwijk kan Ajax vrijdagavond in de thuiswedstrijd tegen NAC opnieuw proberen de koppositie van de eredivisie te veroveren.

Het grote verschil met de situatie in de vorige speelronde is dat de Amsterdammers zaterdag en zondag alweer door PSV en AZ kunnen worden achterhaald.

Ajax heeft de kansen op de dertigste landstitel na het gelijke spel in Waalwijk nog steeds niet in eigen hand. De club kan alleen maar hopen dat koploper PSV nog een misstap maakt. Helemaal ondenkbaar is dat niet. De kampioen wacht al zeven duels op rij vergeefs op een overwinning.

Ajax is na het gelijke spel tegen RKC echter een concurrent voor de landstitel rijker. AZ heeft inmiddels evenveel punten. De club uit Alkmaar beschikt ook nog over een beduidend beter doelsaldo dan Ajax. Het verschil bedraagt acht treffers.

Competitiewedstrijden

Ajax moet dus niet alleen de laatste drie competitiewedstrijden winnen. De Amsterdammers willen tijdens de resterende duels met NAC, Sparta en Willem II ook nog het doelsaldo liefst drastisch opvijzelen.

"We weten waar we aan toe zijn", stelde trainer Henk ten Cate donderdagmiddag na de training van Ajax. "Het kan nog steeds. Ik denk dat de definitieve beslissing over de landstitel pas op de allerlaatste speeldag valt."

Sneijder vervangen

Ten Cate kan tijdens het duel met zijn oude werkgever uit Breda niet over de geschorste Wesley Sneijder beschikken. Kenneth Perez zal hem vervangen. Jaap Stam, Zdenek Grygera, Hedwiges Maduro en Leonardo zijn nog steeds geblesseerd.

Maduro is dichtbij een terugkeer en ook Stam revalideert volgens schema. "Het is moeilijk te zeggen wanneer Stam er weer bij is. We bekijken zijn blessure iedere dag. Hij moet eerst pijnvrij zijn", aldus Ten Cate.

Trainer

Dat Ajax vrijdagavond al speelt tegen NAC beschouwt de trainer van Ajax als een groot voordeel. "Dat kan heel psychologisch werken", aldus Ten Cate.

"Als wij winnen, dan moeten onze concurrenten ook winnen. Dat geeft druk", weet de coach sinds het gelijke spel van zijn ploeg van afgelopen zondag bij RKC inmiddels uit eigen ervaring.

Kampioenskandidaten

Ajax heeft van de drie kampioenskandidaten op het oog het eenvoudigste programma. PSV stuit nog op FC Twente, FC Utrecht en Vitesse. AZ sluit af tegen Vitesse, Heerenveen en Excelsior.

"Deze competitie heeft toch wel geleerd dat niets te voorspellen valt", aldus Ten Cate. "Daarom moeten wij gewoon alles winnen en dan zien we wel wat de rest doet. Ik heb het in ieder geval nog niet opgegeven."