LIVERPOOL - PSV is klaar in Europa en kan zich de komende weken volledig richten op de Nederlandse landstitel, de enige prijs die de club dit seizoen nog kan halen.

Op Anfield won Liverpool woensdag ook de tweede wedstrijd van de kwartfinale in de Champions League. Na de 3-0 in Eindhoven werd het in Engeland 1-0. Liverpool speelt in de halve finale tegen Chelsea.

Ondanks de uitschakeling kan PSV terugkijken op een geslaagde Europese campagne, al valt de trots daarover de laatste weken in het niet bij de vormcrisis waarin de ploeg zich bevindt.

Gezien de begroting van de Eindhovense club is het echter uiterst knap dat PSV bij de beste acht ploegen van Europa hoort. Rijkere verenigingen als Real Madrid, Arsenal en Barcelona sneuvelden allemaal eerder dan PSV.

Opwarmertje

De manier waarop PSV zich in Liverpool presenteerde zal het geschonden zelfvertrouwen wellicht enigszins opfleuren. Trainer Ronald Koeman had er vooraf weinig fiducie in dat zijn team de 3-0 uit de eerste wedstrijd in de kwartfinale kon goedmaken. Daarom diende het duel tegen de Engelse club vooral als een opwarmertje voor de rest van de Nederlandse competitie. "Dat is niet raar", liet Koeman vooraf weten. "We moeten nu handelen naar het moment."

Zo werd het duel met Liverpool, normaal gesproken wellicht één van de hoogtepunten van het seizoen, tot een trainingspartij waarin PSV graag goed voor de dag wilde komen. Koeman besteedde vooraf vooral veel aandacht aan zijn verdediging en predikte een agressieve speelstijl. De coach wilde niet dat zijn elftal opnieuw geslacht zou worden, zoals in de eerste wedstrijd van het tweeluik in de kwartfinale.

Da Costa

Het belangrijkste slachtoffer van Koemans zoektocht naar verdedigende zekerheid was woensdagavond Manuel da Costa. De jonge Portugees maakt een slechte periode door. Hij valt de laatste weken in de eredivisie vooral op door zijn zenuwachtige handelen en zijn vaak cruciale fouten. Eric Addo speelde tegen Liverpool op zijn plaats centraal achterin.

Als rechtsback koos Koeman voor de jeugdspeler Dirk Marcellis, die nooit eerder speelminuten kreeg in het eerste elftal van de Eindhovenaren. Zijn basisplaats is normaal gesproken van tijdelijke aard omdat Koeman dit weekeinde weer over eerste keus Jan Kromkamp kan beschikken.

Rood

Marcellis haalde overigens wel de geschiedenisboeken. In de 64e minuut werd hij met rood van het veld gestuurd nadat hij met gestrekt been inkwam op Boudewijn Zenden. Daarop maakte ook Rens van Eijden nog zijn debuut.

Heel even hing er woensdagavond een stunt in de lucht in het uiterst sfeervolle Anfield. In de derde minuut gaf Phillip Cocu een gevoelig passje op Jefferson Farfan. De Peruviaan kopte op de vuisten van doelman Pepe Reina. Na die oprisping verliep de rest van de wedstrijd in een laag tempo, met aan beide kanten weinig échte kansen. Beide ploegen leken uiterst tevreden met een 0-0-gelijkspel.

Na de rode kaart van Marcellis scoorde de thuisploeg alsnog. De boomlange Peter Crouch maakte in de 67e minuut het enige doelpunt van de wedstrijd, waardoor Liverpool zich als derde Engelse ploeg plaatste voor de halve finale van de Champions League.