WEVELGEM - Marco Velo is een van de zwaarst toegetakelde slachtoffers van de wielerklassieker Gent-Wevelgem, met onderweg de levensgevaarlijke Kemmelberg. De Italiaan ging hard onderuit op de keien en brak daardoor een knie, sleutelbeen en twee ribben.

Jimmy Casper, die met een bebloed gezicht aan de kant van de weg lag, werd naar het ziekenhuis van Tielt gebracht. Daar werd in elk geval een kaak- en jukbeenbreuk vastgesteld.

De Fransman, rijdend voor Unibet.com, is woensdagavond geopereerd. Mogelijk heeft hij ook nog een polsfractuur opgelopen. Casper blijft voorlopig nog op de intensive-care.

Zijn Australische ploeggenoot Matthew Wilson is voorlopig uitgeschakeld door een gebroken pols. Hoe erg de Amerikaan Tyler Farrar (Cofidis) en de Italiaan Fabio Sacchi (Milram) eraan toe zijn is nog onduidelijk. De eerste heeft mogelijk een knieschijf gebroken, de laatste het bekken.

Bij de Belg Wim Devocht is een duimbreuk vastgesteld. Zijn landgenoot Andy Cappelle vreest voor een gebroken schouder, ook is zijn elleboog zwaargehavend.

Kneuzingen

De verwondingen van de Nederlanders Servais Knaven en Aart Vierhouten vielen achteraf mee. Beiden hebben 'slechts' een aantal kneuzingen. Ook Wilfried Cretskens kwam er in verhouding genadig vanaf. In het ziekenhuis van Kortrijk bleek de renner van Quick Step niets te hebben gebroken. Cretskens kneusde wel van alles en nog wat en liep een diepe vleeswond op aan de rechterarm. Die moest worden gehecht. Tevens werd een drain aangebracht.

De Deense ploeg CSC moet het voorlopg stellen zonder Luke Roberts en Allan Johansen. Deze Deense kampioen viel overigens niet op de Kemmelberg, maar gleed elders van het talud af in een droge maar diepe greppel. Hij klaagde over pijn in de rug en een schouder.