AMSTERDAM - Ronald Koeman is de nieuwe trainer van Ajax. De Amsterdamse club maakte het nieuws maandagmorgen bekend. Ruud Krol is aangetrokken als assistent-trainer.

Koeman komt van Vitesse en volgt de donderdag ontslagen Co Adriaanse op. Krol is afkomstig van de KNVB. Beiden treden met onmiddellijke ingang in dienst.

Ronald Koeman tekende een contact tot de zomer van 2004. Ruud Krol tekende een contract tot de zomer van 2005. Het duo leidt maandagochtend de training bij Ajax en debuteert dinsdagavond op de bank in de competitiewedstrijd tegen Fortuna Sittard.Koeman was opgetogen over zijn nieuwe stap. "Ik heb hetzelfde gevoel als in 1983. Toen kwam ik als speler van FC Groningen naar het grote Ajax. Nu ga ik als trainer van Vitesse proberen het grote Ajax terug te brengen waar het wil zijn", zei hij bij zijn presentatie.

Van Basten welkom

De nieuwe trainer gaf aan dat hij vrijdag toevallig Marco van Basten tegen het lijf was gelopen. De voormalige spits van Ajax had eerder aangegeven wel 'iets' bij de club te willen doen. "Als hij iets bij Ajax wil doen, is hij altijd welkom", zei Koeman. Co Adriaanse gaf kort voor voor zijn ontslag aan niets in die optie te zien. Daarmee trapte hij in Amsterdam op vele tenen.

Ruud Krol stapte met een trots gevoel de Arena binnen. "Ajax is altijd mijn club geweest, de club waar ik ben begonnen. Het is niet meer zoals in het oude stadion De Meer, maar toen ik hier maandagochtend aankwam en het grote embleem van Ajax zag, werd ik toch wat emotioneel."

/SPORTKoeman volgt Adriaanse op