WEVELGEM - Marcus Burghardt heeft woensdag Gent-Wevelgem gewonnen. De Duitse renner van T-Mobile ontsnapte ruim een kilometer voor de streep uit een kopgroep van vijf. Zijn ploeggenoot Roger Hammond werd tweede, voor de Spanjaard Oscar Freire (Rabobank).

De wedstrijd werd ontsierd door ernstige valpartijen bij meerdere doorkomsten op de Kemmelberg, waarbij onder anderen Aart Vierhouten, de Belgen De Vocht en Cretskens en de Australiër Hayman (Rabobank) betrokken waren.

De Fransman Jimmy Casper kwam het zwaarst ten val. Tijdens de afdaling schrok hij van een rondspringende bidon waardoor hij over zijn stuur vloog en recht op zijn gezicht landen. De wielrenner werd met een ambulance afgevoerd.

Demarrage

Voor Burghardt (23) was het zijn eerste overwinning. Hij verraste zijn medevluchters met een venijnige demarrage. Freire, de gedoodverfde winnaar in een sprint, liet het initiatief over aan de anderen. Alleen de Spanjaard Ventoso (Saunier Duval) reageerde, waarna Freire het naliet Burghardt nog te achterhalen. Toen de Spanjaard eenmaal de achtervolging inzette, was dat te laat.

Hammond sloop in het wiel mee en profiteerde in de laatste meters door de tweede plaats nog op te eisen. Freire liet de kans schieten om als eerste Spanjaard Gent-Wevelgem te winnen, maar kon zich nog enigszins troosten met de wetenschap dat hij de leiding in de ProTour overnam van de Spanjaard Alberto Contador.