AMSTERDAM - Aan de soap rond Unibet.com lijkt maar geen einde te komen. De Zweedse ProTour-ploeg dreigt na Frankrijk nu ook in België te worden geweerd. De Belgische Kansspelcommissie heeft bepaald dat het internetgokbedrijf geen reclame mag maken in het land.

"Het is geen probleem als de ploeg in wielerkoersen start. Zolang er maar geen reclame wordt gemaakt voor een illegaal bedrijf", stelt een woordvoerder tegenover de Vlaamse omroep VRT.

Celstraf

Deelname van Unibet.com aan de Belgische wielerkoers Gent-Wevelgem van woensdag staat nu op de tocht. Op overtreding van de Wet op de kansspelen staat in België een celstraf tot drie jaar en een boete van 25 duizend euro, weet de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws. Omdat Unibet zondag meedeed aan de Ronde van Vlaanderen legde de Kansspelcommissie de Vlaamse wielerkoers al een boete op.

De waakhond houdt nu nauwlettend in de gaten in welk tenue Unibet woensdag aan de start verschijnt in Gent-Wevelgem. "Als de ploeg in zijn gewone truitjes rijdt, zullen we opnieuw een proces-verbaal opstellen", waarschuwt de woordvoerder. Justitie beslist in dat geval over vervolging.

Vraagteken

Unibet-manager Koen Terryn laat in Het Laatste Nieuws weten niet op de hoogte te zijn van de Belgische wetgeving. "Wij verschijnen dan ook zeker aan de start van Gent-Wevelgem." In Frankrijk rijdt de ploeg rond in een shirt met een vraagteken of de naam van een co-sponsor erop.

De zaak rond Unibet.com lijkt opmerkelijk, omdat het gokkantoor tot dit wielerseizoen geen problemen kende met de sponsoring. Zo prijkt de naam van het bedrijf al enige tijd onder meer op diverse reclameborden tijdens wedstrijden in de Belgische Jupiler League, de hoogste voetbalcompetitie in het land.

ASO

De Franse koersorganisator ASO weert de wielerploeg dit jaar uit zijn wedstrijden. De organisatie van onder meer de Tour de France en Luik-Bastenaken-Luik probeert Unibet daarmee ten gronde te richten, zei Terryn dinsdag.

De internationale wielerunie UCI vroeg de Franse regering dinsdag om opheldering over de positie van Unibet.com. UCI-voorzitter Pat McQuaid meent dat de wetgeving niet consequent wordt nageleefd. Buitenlandse voetbalteams met een gokbedrijf op het shirt zou bij Europese wedstrijden in Frankrijk geen strobreed in de weg worden gelegd.