ARNHEM - Voor het eerst sinds september heeft Vitesse een thuiswedstrijd gewonnen. In de achtste finale van het nationale bekertoernooi werd NAC verslagen met 4-2. In Arnhem keerde daarmee de hoop terug dat het toch nog wat wordt dit seizoen.

De Amstel Cup wordt ook wel de kortste weg naar Europa genoemd. Toch zullen de in de competitie ver weggezakte Arnhemmers zich na de zege op de nummer vier van Nederland niet rijk rekenen. In de volgende ronde wacht (uit) de winnaar van het duel Feyenoord - AGOVV. "We gaan naar Apeldoorn,'' zongen de fans in het Gelredome.

Van Halst

In de competitie staat Vitesse 14e. De mindere resultaten noopten de leiding in de winterstop tot ingrijpen. Twee min of meer nieuwe gezichten kende het elftal dat aantrad tegen NAC. Van Halst kwam van Ajax, Martel keerde terug na een half jaar geleden nog te zijn weggestuurd door zijn eigen trainer. Met name Van Halst toonde onmiddellijk aan een versterking te zijn. De routinier was voortdurend daar te vinden waar hij nodig was.

Zoals al vrijwel het hele seizoen begonnen de Arnhemmers verkrampt, speelden ze zonder duidelijke ideeën. Slechts één keer won de club tot nu toe in het Gelredome, van RBC. Dat heeft het zelfvertrouwen aangetast. Aan het spel is dat te merken.

Voorsprongetje

Desondanks kwam Vitesse wel op voorsprong. Na ruim een half uur scoorde Mbamba, na een hoekschop van gelegenheidslibero Theo Janssen. Lang hielden de Arnhemmers de 1-0 niet vast. Nog voor de rust maakte Versteeg gelijk, na een misverstand bij de thuisclub achterin.

Gatenkaas

De gelijkmaker was verdiend, aangezien NAC aanmerkelijk beter speelde. Door met name Bobson, Engelaar en vormgever Schreuder werd de Arnhemse defensie voortdurend onder druk gezet. Het was te merken dat Vitesse achterin de nodige handicaps kende. Vrijwel alle gebruikelijke verdedigers (Stefanovic, Zeman, Knol, Fränkel) ontbraken door blessures of schorsingen, in het geval van Stefanovic zelfs beide.

In een amper voor een derde deel gevuld Gelredome had Vitesse wel veerkracht. Onmiddellijk na de hervatting kwam Snoeis formatie opnieuw op voorsprong. Ook doelpunt nummer twee kwam voort uit een corner van Theo Janssen. De andere centrale verdediger, het talent Michael Jansen, maakte het koppend af.

Beloning

Dat was evenmin voldoende voor het geplaagde Vitesse. Nota bene uit een nagenoeg identieke situatie scoorde Schenning enkele minuten later aan de andere kant met het hoofd de 2-2.
Vervolgens kreeg dezelfde Schenning het been tussen een poging van Amoah een schot van Levsjenko te verlengen, waarna hij de bal in eigen doel zag vliegen. Mbamba deed vervolgens de rest voor Vitesse, 4-2.