BREDA - De banken Rabobank en ABN-Amro staan de redding van de in ernstige financiële problemen verkerende voetbalclub NAC Breda mogelijk alsnog in de weg. Dat hebben voorzitter drs. B. Hennekam van de Raad van Bestuur van NAC Breda en wethouder J. Oomen van financiën woensdagavond gezegd.

De banken willen alsnog een forse tegenprestatie voor de vijf weken geleden toegezegde korting van 825.000 euro op de terugbetaling van de hypotheekschuld van 5,8 miljoen euro van NAC Investments.

Donderdagavond moet de gemeenteraad van Breda beslissen over de reddingsactie van NAC. De gemeente wil het stadion van de club overnemen voor 15,7 miljoen euro. Na aftrek van de terugbetaling van de schuld aan de banken en van een eerdere lening aan de gemeente blijft er voor NAC 4,5 miljoen euro over.

Promotie van de banken

In brieven aan NAC Breda en de gemeente hebben beide banken dinsdag gesteld dat NAC voor een aantal jaren business-units beschikbaar moet stellen, haar media en het stadion moet gebruiken voor promotie van de banken, kaderleden en spelers moet inzetten voor bankactiviteiten en tribunekaartjes moet geven voor bankpersoneel en relaties.

Zowel NAC als de gemeente Breda zeggen dat zij hierdoor volkomen door verrast zijn. Voorzitter Hennekam: "Dit betekent een enorme hinderpaal in het financieel gezond maken van de club. Zonder dit nieuwe probleem wordt het de komende jaren al een enorme klus om van NAC een gezonde club te maken.''

Strategisch

Het moment waarop de banken met hun eisen zijn gekomen, duidt op een strategie, suggereerde gemeentesecretaris B. Ouwerkerk van Breda in zijn toelichting op de nieuwe problemen voor NAC. "De banken wilden maar al te graag van hun hypotheken aan NAC af en hadden daarvoor een korting van 14 procent op dat bedrag over. Het is opgevallen dat na NAC heel wat meer clubs in het betaald voetbal de laatste weken met hun geldproblemen naar buiten zijn gekomen.''

Rabobank Breda

Opvallend is dat de brief namens de banken ondertekend is door de directie van de Rabobank Breda terwijl de besprekingen steeds met de Raad van Bestuur van de Rabobank Nederland zijn gevoerd. NAC en de gemeente Breda hebben woensdag geen contact met deze Raad van Bestuur kunnen krijgen. Wel vindt er donderdag nog nader overleg plaats. De banken hebben gedreigd hun aanbod aan NAC in te trekken als de club en de gemeente hun eisen niet voor 5 februari inwiligen.