URRETXU - Juan-José Cobo heeft maandag de eerste etappe van de Ronde van Baskenland, een serieuze test voor de klimmers, op zijn naam gebracht.

De Spaanse wielrenner, in dienst van Saunier Duval, had na een rit over 139 kilometer met start en finish in Urretxu tien seconden voorsprong op zijn landgenoot Constantino Zabala. Oscar Sevilla werd derde.

Beproeving

Cobo was een van de 184 renners die maandag op de fiets stapten voor de beproeving. Onder hen 21 Basken. Een van de eerste afvallers was Denis Mentsjov.

De Rus uit de Rabobankploeg gaf al na achttien kilometer op, gammel door bronchitis. "We zagen het aankomen", zei ploegleider Erik Breukink. "Hij had er al een paar dagen last van, maar wilde het toch proberen."

Viertal

Toen Mentsjov in een volgauto ging zitten, was de eerste ontsnapping al genoteerd. Een viertal, met onder anderen Aitor Hernandez en Pablo Lastras, pakte bijna vijf minuten voorsprong.

Met nog dertig kilometer te gaan demarreerde Lastras opnieuw. Dat was te vroeg. Op de Alto de Aztiria ontplofte het peloton. De sterken bleven over.

Kwaliteiten

Cobo toonde daar al, nog in gezelschap van Zaballa, Sevilla en de Sloveen Tadej Valjavec, zijn kwaliteiten. Op de slotklim, de Alto de Santa Barbara, liet de Spanjaard zijn medekoplopers achter en reed onbedreigd naar zijn eerste zege in een Protourwedstrijd.

Beste Nederlander was Bram Tankink. Hij finishte als 39e op ruim een halve minuut van de winnaar.

De Quicksteprenner maakte deel uit van een groep met onder anderen ook de Colombiaan Mauricio Ardila Cano, de hoop van de Raboploeg voor de bergen. Diens ploeggenoot Pieter Weening kwam als 41e binnen op 0.43.