PEKING - De straatarme Chinese marathonkampioene Ai Dongmei moet haar gouden medailles verkopen om te kunnen overleven. De 26-jarige winnares van de internationale marathons van Peking en Dalian moest vier jaar geleden stoppen door voetblessures.

Het prijzengeld dat zij gedurende haar carrière won, verdween in de zak van haar voormalige coach Wang Dexian.

In afwachting van het proces dat zij tegen Wang heeft aangespannen, wil Ai zestien medailles verkopen. Ze vraagt een kleine 100 euro per gouden plak, maar belangstellenden hebben haar al 1000 euro beloofd.

Gezin

Ai probeert haar gezin, sinds zij gestopt is met lopen, te onderhouden met de verkoop van kleren in Peking. Haar man verkoopt popcorn op straat.

De voormalige atlete spande in september een proces aan tegen Wang omdat hij niet alleen haar prijzengeld zou hebben gestolen, maar ook verantwoordelijk is voor haar blessures. Ze eist ruim 15.000 euro van haar voormalige trainer.

Doping

Wang is inmiddels levenslang geschorst nadat zijn andere pupil Sun Yingjie, in 2003 op de WK derde op de 5 km, in 2005 was betrapt op doping. Sun beschuldigde de coach overigens ook van fysieke mishandeling. Hij zou haar met een riem hebben geslagen en haar sleutelbeen hebben gebroken.