BARCELONA - Nu Louis van Gaal weg is als trainer bij FC Barcelona lijkt het toekomstperspectief van de Nederlandse spelers er somber uit te zien. Voor met name Michael Reiziger en Frank de Boer is het einde in zicht bij de gevallen topclub. Het contract van Phillip Cocu loopt af na dit seizoen, terwijl Marc Overmars en Patrick Kluivert een doorlopende verbintenis hebben.

Rob Cohen is belangenbehartiger van Ronald en Frank de Boer. "Voor Frank wordt het moeilijk", meent de zakenman. "Aan de andere kant: zijn contract loopt af, maar hij heeft een optie om nog een jaar te blijven. Dat is een eenzijdige optie, dat is in zijn voordeel. Maar misschien dat Barcelona wel afscheid neemt van de Nederlanders. Die kans is groot denk ik."

Zo zwart-wit ziet Rob Jansen het niet. Hij is als spelersmakelaar van het bureau Sport Promotion de manager van Frank de Boer, Cocu en Overmars. "Het wordt wel een moeilijk verhaal", geeft hij toe. "Het ligt er ook aan wie de nieuwe trainer wordt. De bedoeling is dat Rexach het weer gaat doen, nou, daar laten die jongens zich niet door beïnvloeden."

Contract

"Franks contract loopt af en hij weet zelf ook nog niet wat hij wil. Of nog een jaar Barcelona, of ergens anders naartoe. Ergens in februari ga ik naar Barcelona om te praten en dan zien we het wel", aldus Jansen.

Cocu is bij Barcelona een onomstreden speler. Bekend is dat PSV hem graag zou terughalen. De Boer tekende vorig jaar na lang soebatten bij voor een jaar. Hij speelt een moeizaam seizoen. Afgelopen zomer wilde Van Gaal de defensie al versterken met een centrale verdediger.

Sigi Lens van Pro Athlete is de zaakwaarnemer van Reiziger en Kluivert. "Voor spelers is het niet belangrijk wie de nieuwe trainer wordt, want elke trainer stelt zijn sterkste elftal op. Bovendien, Barcelona heeft geen geld voor nieuwe spelers. Wel is het zo dat bij Barcelona andere aspecten een rol spelen. Reiziger speelt vaak niet, maar dat ligt niet aan zijn kwaliteiten. Puyol speelt op zijn plaats en dat is een jongen van de streek. Die moet gewoon spelen. Dat zeggen ze ook gewoon."

Reizigers contract loopt nog anderhalf jaar door, maar hij mag weg. Manchester City wilde hem eerst huren, maar daarmee ging hij niet akkoord. Nu wil de Engelse club hem kopen en de verdediger een contract voor tweeënhalfjaar aanbieden. "Maar we komen er niet uit met het salaris", zegt Lens.

Kluivert

Kluivert staat nog twee seizoenen onder contract. Hij is clubtopscorer met tien treffers. Een vertrek van de spits is niet aan de orde, tenzij een andere club zijn verbintenis wil afkopen. De spelers zelf houden hun kaken stijf op elkaar nu Barcelona op drift is geslagen.