ROTTERDAM - Vlak na de thuisnederlaag van Feyenoord tegen FC Groningen (0-4) sloeg zondag buiten het stadion even de vlam in de pan bij ontevreden fans.

Ruim zeshonderd Feyenoorders waren na de wedstrijd samengekomen op de parkeerterreinen voor De Kuip met de intentie om het Maasgebouw te bestormen. Volgens de politie om hun ongenoegen te uiten richting de verantwoordelijke bestuursleden.

Overname

De politie moest met mobiele eenheid en politie te paard aan te pas komen om de relschoppers uit elkaar te drijven. De politie werd daarbij bekogeld met stenen. De vernielingen die de fans aanrichtten betroffen alleen bij politievoertuigen. Op het moment dat de oproerkraaiers van het stadion waren weggedreven voorbij de brug op de Stadionweg keerde de rust rond De Kuip terug.

In het Maasgebouw komen onder anderen de officials, bestuursleden en sponsors samen. Eerder dit seizoen moest dit gedeelte van De Kuip tijdens de thuiswedstrijd tegen FC Twente (2-1) ook al worden afgegrendeld om een overname door muitende fans te voorkomen.

Camerabeelden

De groep ontevreden Feyenoorders kwam hoofdzakelijk uit het stadion zelf. De politie wist met het wegdrijven van de Feyenoorders te voorkomen dat er een confrontatie kwam tussen hen en fans van Groningen. De politie verrichtte negen aanhoudingen voor openlijke geweldpleging en verwacht aan de hand van camerabeelden de komende dagen nog meer personen op te pakken.

Voorafgaand aan de wedstrijd leek in het centrum van Rotterdam wel op een confrontatie tussen beiden supportersgroepen aan te komen. Enkele tientallen Feyenoorders waren op een terras aan het Kruisplein afgekomen waar wat Groningensupporters zaten. Politie te paard greep op tijd in en hield een persoon aan die een steen gooide naar de politie.

Bosz

Peter Bosz is de nieuwe Kop van Jut bij Feyenoord. Hing De Kuip eerder dit seizoen vol met negatieve spandoeken over ex-preses Jorien van den Herik, zondag tijdens de thuiswedstrijd tegen FC Groningen (0-4) vielen tal van vijandige teksten jegens de technisch manager in het uitverkochte stadion te bespeuren.

Onzin

"Het spreekt voor zich dat ik dat niet leuk vind", bekende Bosz na de afgang tegen de Groningers. "Maar ik begrijp wel een beetje waar het vandaan komt. Ik heb echter geen zin om me tegen alle onzin te verweren. Er wordt nu een bepaald beeld van mij gevormd dat totaal niet klopt. Het zij zo."

Volgens het immer kritische legioen heerst binnen de (technische) leiding van Feyenoord een sfeer van vriendjespolitiek. Het gedwongen vertrek van de nog steeds zeer populaire oud-speler Henk Fräser als jeugdtrainer zou daarvan een gevolg zijn.

Jansen

Deze maatregel rekent de fanatieke aanhang Bosz, maar ook diens vriendjes, Wim Jansen (technisch adviseur) en Stanley Brard (hoofd opleidingen en zwager van Jansen), zwaar aan. Dat bleek ook wel zondag uit de veel verbale en non-verbale steunbetuigingen aan Fräser in De Kuip.

Column

Eén van de grootste Feyenoorders ooit, Willem van Hanegem, maakte eerder deze maand de situatie er voor Bosz niet gemakkelijker op. In zijn wekelijkse column in het AD liet De Kromme weten dat hij niet wil terugkeren in De Kuip, in welke functie dan ook, zo lang Bosz bij zijn grote liefde werkzaam is.

Volgens Van Hanegem heeft Bosz als speler in zijn emotionele ontslag als trainer-coach in 1995 bij Feyenoord destijds een zeer kwalijke rol gespeeld. "Tot op de dag van vandaag doet me dat pijn", gaf Van Hanegem te kennen.

"Willem heeft gelijk", viel zondag met koeienletters in De Kuip te lezen. En: "Peter we vertrouwen je voor geen meter. Of: "Bosz is de Klosz'. Sommige anti-spandoeken werden tot woede onder de aanhang voor het begin van de wedstrijd verwijderd door stewards.

Koeman

Trainer Erwin Koeman kreeg na de wedstrijd steun uit onverwachte hoek. Collega-trainer Ron Jans van FC Groningen sprong Koeman te hulp nadat de moed hem tijdens de persconferentie in de schoenen zonk.

"Ik ken er drie. Een echte Koeman geeft nooit op", doelde de winnende trainer op vader Martin en broer Ronald, die het bij PSV ook zwaar heeft.