BREDA - AZ wacht zware weken. Maar dat zal niemand in Alkmaar erg vinden. Het elftal van trainer Louis van Gaal versloeg zondag NAC Breda met 1-4 en doet volop mee in de strijd om de landstitel.

Daarnaast is AZ ook nog actief in de UEFA Cup en het nationale bekertoernooi. De Noord-Hollanders maken opeens weer kans op drie prijzen. AZ moet in de resterende drie wedstrijden twee punten zien goed te maken op koploper PSV. Net als AZ heeft ook Ajax 66 punten, maar het doelsaldo van AZ is aanzienlijk beter.

Het resterende programma van het elftal van Van Gaal ziet er op papier niet bijzonder moeilijk uit. AZ ontvangt nog Vitesse en SC Heerenveen en sluit de competitie af in Rotterdam bij Excelsior.

Kracht verdelen

De belangrijkste vraag is of AZ de krachten goed kan verdelen. En zo niet, wat krijgt dan de voorkeur: de landstitel of de UEFA-beker? Van Gaal zal moeten hopen dat nieuwe blessures uitblijven. Zondag zag de trainer tot zijn afgrijzen dat Moussa Dembélé noodgedwongen naar de kant moest.

De selectie van AZ is weliswaar breed, maar de wisselspelers zijn niet allemaal van hetzelfde niveau als de basisspelers.

Lens

Jeremain Lens startte zondag voor het eerst dit seizoen vanaf het begin. De aanvaller verving Shota Arveladze, die wegens een pijnlijke knie maar moeizaam twee wedstrijden in één week kan spelen. De Georgiër laat dit seizoen meestal het eerste duel na een wedstrijd in de UEFA-beker schieten.

Normaal gesproken vormt Moussa Dembélé dan samen met Danny Koevermans het spitsenduo, maar tegen NAC haalde Van Gaal Dembélé bewust niet weg van zijn positie achter de spitsen. De Belg presteert op die plek de laatste weken uitstekend. Het is voor AZ te hopen dat zijn blessure meevalt.

Voorsprong

AZ begon vrij moeizaam tegen NAC, maar kwam voor rust toch op voorsprong. Danny Koevermans was bij de tweede paal alert na een schot van Maarten Martens: 0-1. Kort voor de pauze maakte de thuisclub gelijk via Rob Penders: 1-1.

Even leek AZ het eerste duel na een wedstrijd in de UEFA-beker opnieuw niet te kunnen winnen. Penders hielp de uitclub op weg door een kopbal van Nourdin Boukhari uiteindelijk in zijn eigen doel te werken. Maarten Martens (strafschop) en Danny Koevermans beslisten het duel daarna definitief: 1-4.

Nederlaag

Voor NAC was het de eerste thuisnederlaag sinds 14 oktober. De Brabanders zagen bovendien FC Utrecht, FC Groningen en Roda JC, concurrenten voor deelname aan de play-offs, wel winnen. Het elftal van trainer Ernie Brandts kan echter ook nog via het bekertoernooi deelname aan Europees voetbal afdwingen. In de halve finale is AZ over een paar weken de tegenstander.

Ondanks de nederlaag zal NAC zich voor dat duel niet kansloos voelen. Het bekertoernooi was tot voor kort een hoofdprijs voor AZ, inmiddels niet meer. Daarvan zou NAC kunnen profiteren.