WAALWIJK - Ajax onderstreepte zondagmiddag in het zicht van de koppositie waarom het dit seizoen eigenlijk al afscheid van de landstitel had genomen. De wisselvallige Amsterdammers besloten de uitwedstrijd bij nummer voorlaatst RKC met een schamel gelijkspel: 2-2.

Bekijk video

Ajax kon dus niet voorkomen dat PSV drie speelronden voor het einde van de competitie de belangrijkste titelkandidaat blijft. De kampioen uit Eindhoven wacht al zes duels vergeefs op een overwinning maar heeft nog altijd twee punten meer dan AZ en Ajax. De club uit Alkmaar koestert van beide achtervolgers het beste doelsaldo.

Nerveus

Ajax maakte een dag na de nederlaag van PSV bij NEC (1-2) een nerveuze indruk. De halve finalist van het nationale bekertoernooi leed veel balverlies op het hobbelige speelveld in Waalwijk. Ajax kon ook niet camoufleren dat het niet kon beschikken over Jaap Stam en Zdenek Grygera. Behalve beide centrale verdedigers ontbraken ook Hedwiges Maduro en Leonardo.

Ajax kwam snel op voorsprong na een goede actie van Wesley Sneijder. De middenvelder zette ploeggenoot Gabri in de achtste minuut vrij voor doelman Erwin Lemmens. De Spanjaard maakte geen fout: 1-0.

RKC kwam twee minuten later alweer op gelijke hoogte. Jan Vertonghen, nog steeds eigendom van Ajax, liet doelman Stekelenburg met een kopbal kansloos: 1-1. De Belgische doelpuntenmaker kende ook in het vervolg van de wedstrijd geen mededogen met de club waarvoor hij nog in de eerste helft van het seizoen uitkwam. Hij was de beste speler van de thuisclub.

Sneijder

Ajax kwam in de 21e minuut op voorsprong na een enorme blunder van Lemmens. De doelman van RKC verspeelde volkomen onnodig de bal aan Klaas-Jan Huntelaar. De spits gunde de treffer aan Sneijder: 1-2.

Ajax beleefde ook op voorsprong grote problemen met RKC. De thuisclub acteerde veel beter dan de zeventiende plaats op de ranglijst doet vermoeden. Vertonghen en Van de Haar misten grote kansen op de gelijkmaker. RKC hield het betere van het spel en kwam in de 72e minuut verdiend op gelijke hoogte. Ruud Berger bewees niet alleen RKC maar ook PSV en AZ een uitstekende dienst: 2-2.