ROITTERDAM - Voor de tweede keer dit seizoen heeft Feyenoord met pijnlijke cijfers verloren van FC Groningen. De Rotterdamse ploeg werd zondag in de uitverkochte Kuip door de noorderlingen gedeklasseerd: 0-4. De eerste wedstrijd van de competitie eindigde in Groningen ook al in een fiasco (3-0).

Het hopeloze Feyenoord verzuimde door de zeldzame thuisnederlaag (alleen Ajax won deze competitie in De Kuip, ook met 0-4) afstand te nemen van concurrent SC Heerenveen. De Friese ploeg stagneerde zaterdag tegen ADO Den Haag (1-1), maar liep door het gunstige resultaat in Rotterdam-Zuid toch nog een puntje in op de vijfde plaats. Het verschil is nog maar drie punten, met als laatste competitiewedstrijd SC Heerenveen - Feyenoord.

Debutant

Opvallende naam in de Rotterdamse opstelling was die van Georgino Wijnaldum. Het 16-jarige talent van de A1 kreeg verrassend het vertrouwen van Koeman, die voor het duel met FC Groningen wel heel erg dun in zijn middenvelders zat. Drenthe en Buijs waren geschorst, Pardo, Lensky, Hofs, Lucius en toch ook nog de multi-functionele Greene waren door blessures niet beschikbaar.

Wijnaldum, met 16 jaar en 148 dagen de jongste debutant ooit bij Feyenoord, begon lang niet slecht aan zijn eerste optreden in de hoofdmacht. De aanvallend ingestelde jongeling maakte een snelle, lenige en onbevangen indruk. Hij leek totaal geen last van faalangst te hebben.

De beweeglijke Wijnaldum dook in de eerste helft zelfs een paar keer gevaarlijk op voor het Groningse doel. Hij miste echter nog de kracht en de scherpte om tot scoren te komen. Ook kort na de rust zette de tiener op de Groningse helft goed door, maar opnieuw ontbeerde zijn afrondende schot venijn.

Lichtpuntje

Het bij vlagen dartele spel van Wijnaldum was het enige lichtpuntje bij Feyenoord. De onzekere thuisploeg kon geen moment domineren in de volle Kuip. Het Rotterdamse toevalsvoetbal, met af en toe een bevlieging van Jonathan de Guzman en Wijnaldum, leidde amper tot kansen.

FC Groningen bleef simpel overeind en kreeg in de eerste helft al een paar uitstekende kansen op een doelpunt. Doelman Henk Timmer hield Goran Lovre met een knappe reflex van scoren af en de lat voorkwam een treffer van Luis Suarez.

Onmacht

Na de rust namen de onmacht bij Feyenoord en de woede bij het legioen toe. FC Groningen profiteerde nu wel van de chaos in de Rotterdamse gelederen. De ijzersterke Lovre (twee treffers) en invaller Koen van de Laak bezorgden heel Feyenoord een zeer slechte Pasen. Een half uur voor tijd begon De Kuip al leeg te stromen.

FC Groningen daarentegen beleefde een vrolijke terugreis. Voor de derde keer in de laatste vier uitwedstrijden tegen Feyenoord nam de ploeg van coach Ron Jans drie punten mee uit De Kuip. De kans op deelname aan de tweede play-offserie is na de strafexpeditie in Rotterdam sterk gestegen.