SEPANG - Wereldkampioen Fernando Alonso heeft zijn eerste overwinning van het seizoen beet. De Spanjaard verrastte Ferrari bij de start en liet de zege niet meer ontglippen. Teamgenoot Lewis Hamilton maakte het succes compleet voor McLaren. De jonge Brit hield Kimi Raïkkönen van de tweede plaats.

"Fantastisch"! Fernando Alonso en Lewis Hamilton hadden geen andere woorden nodig om hun race in Sepang te omschrijven. Het duo bezorgde McLaren-baas Ron Dennis inderdaad een fantastische dag door de gedoodverfde favorieten van Ferrari makkelijk te verslaan.

Machtsgreep bij de start

Met de eerste en derde startplaats beschikte Ferrari na de kwalificatie over de beste kaarten, maar het was McLaren dat de macht greep bij de start. Alonso snoepte poleman Felipe Massa meteen de leiding af en ook Lewis Hamilton slaagde erin zijn McLaren voor de Ferrari te plaatsen. Een belangrijk moment voor de beide teams, want op die manier kon Alonso dankzij het afstopwerk van Hamilton meteen een kloofje met de Ferrari's maken.

Dat wist ook Ferrari en dus besloten zij om de druk op debutant Hamilton nog wat op te voeren. Felipe Massa plaatste zijn wagen enkele ronden in het spoor van de jonge Brit en probeerde de McLaren ook in te halen. "Die twee rode vlekken in mijn spiegels bezorgden me de lastigste race uit mijn loopbaan", wist Hamilton achteraf, maar hij hield het hoofd koel en slaagde er zelfs in om de Braziliaan tijdens het remmen twee keer in de fout te laten gaan.

Voorzichtige Kimi

Bij de tweede inhaalpoging schoof Massa zelfs even van de baan en kwam op die manier achter de BMW-Sauber van Nick Heidfeld terecht. De Braziliaan zou er niet meer in slagen de Duitser nog in te halen. Dus kwam alle hoop op een nieuwe zege voor Ferrari plots op de schouders van Kimi Raïkkönen terecht. De Fin moest echter voorzichtig omspringen met zijn Ferrari-motor en kon de twee McLarens dus nooit echt bedreigen.

Pas in het laatste deel van de race slaagde Raïkkönen erin om de snelheid van de McLarens te evenaren. Fernando Alonso was op dat moment al lang buiten schot, maar Raïkkönen naderde wel in een recordtempo op Hamilton. De Brit liet zich echter niet meer verrassen. Raïkkönen moest zich tevreden stellen met de derde plaats en verliest ook de WK-leiding aan winnaar Fernando Alonso.

Renault beperkt schade

Achter de top vijf leek Nico Rosberg lange tijd op weg naar de zesde plaats. De Williams-rijder kreeg kort voor de finish echter af te rekenen met motorpech. Tot grote vreugde van Renault, want zo eindigden Giancarlo Fisichella en Heikki Kovalainen beiden in de punten. Op die manier weet het Franse team de schade toch nog een beetje te beperken. Renault telt nu acht punten en houdt zo BMW-Sauber nog in het vizier.

Toyota ging dankzij de zevende plaats van Jarno Trulli met de laatste punten aan de haal in Maleisië. Het Japanse team wipt daarmee over Williams, dat overigens ook met Toyota-motoren rijdt.

Ramprace voor Spyker

Voor het Nederlandse Spyker-team werd de race in Sepang er alweer eentje om snel te vergeten. Adrian Sutil lag vrijwel meteen uit de wedstrijd en Christijan Albers hield het al niet veel langer vol. De Nederlander moest in de achtste ronde opgeven met motorpech.

Volgende week trekt de Formule 1 naar Bahrein voor de derde Grand Prix van het seizoen. Daarna volgt er een rustpauze van een maand.