PALMA DE MALLORCA - Marcelien de Koning en Lobke Berkhout hebben goud veroverd bij zeilwedstrijden om de Prinses Sofia Cup in Palma de Mallorca. De wereldkampioenen in de olympische 470-klasse waren de hele week al oppermachtig voor de kust van het Spaanse eiland en wonnen vrijdag op de slotdag ook de finale.

In de Finn-klasse stelde Pieter-Jan Postma zijn derde plaats uit de series veilig met een derde plek en daarmee een bronzen plak in de finalerace van vrijdag.

Andere Nederlandse boten vielen buiten de medailles. Sven en Calle Koster eindigden in de 470-klasse bij de mannen als tweede in de slotwedstrijd, de zogeheten medalrace, en klommen daardoor in het eindklassement naar de zesde plaats.

Het Ynglingteam van Renee Groeneveld zeilde in de slotwedstrijd ook naar de tweede plaats, hetgeen resulteerde in de zesde plaats in de eindstand. Windsurfer Casper Bouman bleef steken op de tiende plaats.

Winst

De Koning en Berkhout voeren in de slotrace lang achter het Amerikaanse duo Erin Maxwell/Isabelle Kinsilving. Vlak voor de finish passeerde de Nederlandse boot. Het was nog een lastige wedstrijd, vond De Koning: "Er stond een zeer lichte wind die behoorlijk van richting kon draaien. Door goed bij de boei uit te komen, konden we de Amerikanen nog voorbij". Berkhout voegde daaraan toe: "We kunnen ons goed aanpassen aan wisselende omstandigheden. Dat is onze winst."

Postma zeilde vrijdag sterk en liet zich niet aftroeven door de Zweed Daniel Birgmark, die aan het einde van de race nog probeerde twee boten tussen de Fries en hem te krijgen. De jury bestrafte de Zweed op de finish, waardoor Postma het brons greep.