BIRMINGHAM - Het Nederlandse Daviscupteam staat voor een schier hopeloze opgave een 2-0-achterstand tegen Groot-Brittannië ongedaan te maken. Niets wees er vrijdag in Birmingham op dat een stunt tot de mogelijkheden behoort.

Raemon Sluiter was zoals verwacht niet opgewassen tegen Andy Murray, Robin Haase moest eveneens na drie sets buigen voor Tim Henman.

Draadje

Sluiter verkondigde mooie woorden na zijn driesetter (3-6 5-7 2-6) tegen de nummer elf van de wereld. "Hij loopt op een balk, ik op een draadje." Sluiter bedoelde dat echt alles mee moet zitten wil hij Murray pijn kunnen doen. "Maar ik geef Robin een serieuze kans tegen Henman." Haase kon de balans tegen Henman echter ook niet vinden. Sterk begonnen kwam hij nooit meer over het verlies van de eerste set heen: 6-7 3-6 6-7.

De Daviscup riep in het verleden bij Nederlandse tennissers onvermoede krachten op. De magie is echter al enkele jaren zoek.

Vorig jaar, nog onder Tjerk Bogtstra, degradeerde Oranje naar groep 1 van de Europees/Afrikaanse zone. Bij een nederlaag dit weekeinde tegen de zeer gemotiveerde Britten dreigt zelfs een aftocht naar de krochten van het landentennis. In september wacht in dat geval een duel tegen Portugal of vermoedelijk Georgië om handhaving in de eerste divisie te bewerkstelligen.

Zo ver is het nog niet, maar weinig wees er vrijdag op dat Bogtstra's opvolger Jan Siemerink een stuntploeg heeft meegenomen naar Birmingham. De Britten gaan er sowieso vanuit dat hun 'Dreamteam' - Murray gekoppeld aan de na ruim twee jaar in het Britse Daviscupteam teruggekeerde Henman - op weg is naar de wereldgroep. Murray legde tegen Sluiter voldoende daadkracht aan de dag. Henman begon nerveus tegen de jarige Haase, maar naarmate het duel vorderde bleek 'Tiny Tim' een stuk balvaster dan zijn 12 jaar jongere tegenstander.

Beslissend

Sluiter noemde de tweede set van zijn partij beslissend. "Ik bereikte na een slechte start een behoorlijk niveau. Hij had niks mogen zeggen als ik die tweede set daadwerkelijk gepakt had."

Sluiter, uit balans gebracht door een correctie van de referee in zijn nadeel, roemde het gevarieerde spel van zijn humeurige opponent die als een van de weinig talenten het tempo in een partij kan variëren. "Een onvoorspelbare speler. Bovendien doet hij op de belangrijke punten altijd wat goed is op dat moment. Afzwaaiers zie je bij Andy alleen als het 40-0 staat."

Nerveus

Haase mist als veel van zijn generatiegenoten de variatie die Murray in zijn spel legt. Henman was complimenteus voor zijn tegenstander, maar constateerde tevreden dat de Britten na één dag nog geen set hadden ingeleverd. "Ik wist niet goed wat ik ervan moest verwachten. Ik ben er toch een tijdje uit geweest. Dat verklaarde misschien mijn nerveuze begin."

Haase startte met een break maar leverde meteen erna zijn eigen opslag in. Pas in de tiebreak gaf de ervaring de doorslag. Henman sleepte er setwinst uit en de frustraties kregen de overhand bij de vaak onstuimige Haase. "Zijn ervaring maakt misschien het verschil. In de beide tiebreaks speelt hij een paar knappe punten. Ik zat goed in de wedstrijd. In de eerste set had ik meer kansen dan hij."

Siemerink

Siemerink was tevreden over het optreden van Haase en had een halve set "de Sluiter gezien die ik ken". Het was te weinig om de Britten van een 2-0-voorsprong af te houden. "Ik had zeker een andere dag voor ogen gehad. Maar de feiten zijn uitgekomen. Op papier is Groot-Brittannië sterker en dat waren ze vandaag ook."

Zaterdag wacht het dubbelspel en is het duel mogelijk al beslist. Siemerink heeft in eerste instantie gekozen voor Igor Sijsling en Rogier Wassen maar kan nog wijzigen. Naast hem zat een gretige Haase. "Ik wil graag spelen, Als sporter wil je revanche: de baan op en een punt binnen slepen."