RIJSWIJK - Na vijf wedstrijden zonder zege wil PSV zaterdag in het uitduel met NEC voorkomen dat de kampioensrace nog meer aan spanning wint. De landskampioen begint de ontmoeting in de Nijmeegse Goffert met de wetenschap dat de voorsprong op Ajax nog maar drie punten bedraagt.

PSV kan zich in de laatste vier competitiewedstrijden niet nog een nederlaag permitteren. De regerend landskampioen koestert weliswaar nog steeds een beter doelsaldo dan de naaste belager uit Amsterdam. Het positieve verschil aan treffers is echter geslonken tot slechts drie.

Afellay

De Eindhovenaren beginnen tegen NEC zonder de geblesseerde Ibrahim Afellay. De middenvelder ondervindt nog te veel last van een hamstringblessure en blijft net als de al langer geblesseerde Alex en Michael Reiziger aan de kant.

Trainer Ronald Koeman beslist pas zaterdag of hij een beroep op Arouna Koné en Jefferson Farfan doet. Beide spitsen werkten vrijdag een lichte groepstraining af. Koeman wilde vrijdag niet vertellen of hij risico met beide aanvallers wil nemen.

Edison Mendez en Jan Kromkamp maakten vrijdag ook nog geen fitte indruk. De eerstgenoemde Zuid-Amerikaan sloeg bijna de gehele training over. Hij had last van zijn knie. Koeman neemt pas zaterdag over beide spelers een beslissing.

Ajax

Ajax hervat de inhaalrace op de koploper zondag met een uitwedstrijd tegen RKC. De Amsterdammers begonnen de tweede helft van de competitie met een ogenschijnlijk onoverbrugbare achterstand van elf punten op PSV. Met dank aan de lijstaanvoerder uit Brabant gelooft Ajax inmiddels dat de winst van de titel weer tot de mogelijkheden behoort.

PSV speelt na dit weekeinde nog tegen FC Twente, FC Utrecht en Vitesse. Ajax stuit nog op NAC, Sparta en Willem II. Trainer Henk ten Cate van de nummer twee van de eredivisie kan tijdens het uitduel met RKC niet over zijn twee beste verdedigers beschikken.

Vermaelen

Thomas Vermaelen maakt zondag zijn rentree in de hoofdmacht van Ajax. De Belgische verdediger is hersteld van een knieblessure die hem twee maanden aan de kant hield. Hij speelde donderdag een uur mee tijdens een oefenwedstrijd van het tweede team van Ajax tegen de amateurs van Argon.

Vermaelen vervangt de geblesseerde Jaap Stam in het centrum van de verdediging. Trainer Henk ten Cate van Ajax kan in Waalwijk ook niet over de geblesseerde Zdenek Grygera beschikken. John Heitinga neemt waarschijnlijk de plaats van de Tsjech in de defensie over.

AZ

AZ wil zondag in de uitwedstrijd bij NAC laten zien dat het na een Europese wedstrijd niet altijd punten verliest. De club uit Alkmaar heeft nog maar vijf punten minder dan koploper PSV. AZ speelt dit seizoen ook nog in de halve finales van de nationale beker tegen NAC.

Nummer vier FC Twente treedt zondag op als gastheer van buurman Heracles. De club uit Enschede wil zich revancheren voor de verloren uitwedstrijd in Almelo (3-0). Heracles heeft punten nodig om de play-offs tegen degradatie te ontlopen.

Bovenste vijf

Feyenoord zet zondag met een overwinning tegen FC Groningen een grote stap naar een eindklassering bij de bovenste vijf. De Rotterdammers verdedigen dit weekeinde een voorsprong van vier punten op nummer zes Heerenveen. Feyenoord is gebaat bij deze marge. De club sluit namelijk de reguliere competitie af met een uitwedstrijd in Friesland.

Koeman

Trainer Erwin Koeman haalt de zestienjarige Georginio Wijnaldum bij de selectie. De jonge middenvelder dankt zijn uitverkiezing aan blessures van Nick Hofs, Theo Lucius en Sebastian Pardo. Danny Buijs en Royston Drenthe zijn geschorst.

Koeman weet ook nog niet of hij tijdens het duel met FC Groningen over Alfred Schreuder kan beschikken. De middenvelder heeft last van een heupblessure. Feyenoord verdedigt komende weekeinde een voorsprong van vier punten op nummer zes Heerenveen.

Heerenveen

Heerenveen ontvangt zaterdag ADO Den Haag. De hekkensluiter van de eredivisie won nog nooit in het Abe Lenstrastadion. ADO Den Haag maakte zelfs nog nooit een doelpunt in het vernieuwde onderkomen van Heerenveen. ADO Den Haag kan dit weekeinde nog niet degraderen.

Bij een nederlaag tegen Heerenveen en een zege van concurrent RKC op Ajax bedraagt het verschil tussen beide clubs drie wedstrijden voor het einde van de competitie negen punten.