SEVILLA - De drie Spaanse clubs in de kwartfinales van het toernooi om de UEFA-beker hadden donderdag de overhand. Osasuna begon de succesvolle avond met een fraaie zege van 3-0 bij Leverkusen. Ook titelhouder Sevilla (2-1 tegen Tottenham) en Espanyol (3-2 tegen Benfica) wonnen, maar deden dat in een thuiswedstrijd heel wat minder overtuigend.

Osasuna scoorde op Duits grondgebied al na 55 seconden. Verdediger Javier Cuellar van de nummer dertien van de Spaanse competitie deelde de eerste tik aan de Duitsers uit. Twee treffers binnen negentig seconden van David Lopez en Pierre Webo betekenden na iets meer dan 70 minuten de nekslag voor Leverkusen. De 0-3 was de grootste thuisnederlaag ooit voor Leverkusen in Europees verband.

Espanyol

Espanyol leidde tegen Benfica na een uur ook met 3-0 door doelpunten van Tamudo, Riera en Pandiani. Benfica kwam echter nog sterk terug, met treffers van Nuno Gomes en Simao binnen drie minuten. Daardoor is de Portugese ploeg nog kansrijk voor een plaats bij de laatste vier. Eric Braamhaar leidde het duel in Barcelona.

Tottenham kwam in Sevilla al na twee minuten op voorsprong dankzij Robbie Keane. Frederic Kanouté, die een strafschop tegen zijn oude club benutte, en Aleksander Kerzakov bezorgden de titelhouder alsnog een positieve marge. Volgende week donderdag zijn de returns.