LONDEN - Chelsea heeft in de Engelse competitie gewonnen van Leeds United: 3-2. Die zege kreeg pas laat gestalte. De winnende treffer kwam dinsdagavond in Londen op naam van Dominic Matteo. De ongelukkige Leeds-speler werkte de bal zeven minuten voor tijd in eigen doel.

Chelsea begon zonder Nederlanders in de basis. Jerrel Hasselbaink was nog geblesseerd aan de enkel; Ed de Goey, Boudewijn Zenden en Mario Melchiot zaten op de bank. Leeds kwam al na ruim een kwartier op voorsprong door een treffer van Kewell.

Dat was gezien het overwicht van de Londense ploeg niet verdiend. Eidur Gudjohnsen, de vervanger van Hasselbaink, maakte vlak na rust gelijk met een fraaie omhaal. Halverwege de tweede helft gaf verdediger Lucic de bezoekers echter nieuwe hoop op een positief resultaat.

Trainer Ranieri reageerde daarop met de vervanging van Zola door Zenden. De voormalige PSV'er inspireerde Chelsea. Hij gaf de voorzet waaruit Lampard, na slecht wegwerken door Leeds, kon scoren: 2-2. De doelpuntenmaker had drie minuten later nogmaals succes. Zijn schotpoging werd door Matteo zo knullig behandeld dat hij zijn eigen keeper Robinson kansloos liet.

Aston Villa verslaat Middelsbrough

Aston Villa deed goede zaken bij Middlesbrough door met liefst 5-2 te winnen. Villa kwam met 2-0 voor door Vassell en debutant Joey Gudjonsson. Zij profiteerden van blunders bij de thuisclub. Die herstelde het evenwicht nog voor rust door toedoen van Maccarone en Greening. Barry maakte er vlak na de hervatting 3-2 van toen Middlesbrough, dat thuis nog ongeslagen was, weer in slaap leek gesust.

Opnieuw Vassell en Dion Dublin maakten het leed van Middlesbrough, voor eigen publiek dit seizoen opmerkelijk goed en op vreemde bodem bedroevend, in de slotfase nog iets groter. De weer fitte George Boateng, die een gele kaart kreeg, deed de hele wedstrijd mee.