BELGRADO - De 33-jairge Mark Huizinga neemt dit weekeinde niet deel aan de Europese kampioenschappen judo in Belgrado. Zijn coach Chris de Korte heeft dat donderdag bevestigd.

De Olympisch kampioen (-90 kg) van Sydney 2000 besloot eerder op de dag wegens privé-redenen niet af te reizen naar Servië. Als vervanger van Huizinga is de 21-jarige Henk Grol aangewezen, die vrijdag naar Belgrado vertrekt.

Vorige week al had Huizinga kenbaar gemaakt dat het niet goed ging in zijn relatie. "Dat was de laatste tijd een probleem", zegt De Korte.

"Vlak voor vertrek naar Belgrado is er een definitieve breuk met zijn vriendin gekomen. Hij voelde zich daarom mentaal niet in staat aan deze wedstrijden mee te doen."

De Korte was al in Belgrado, Huizinga zou donderdagochtend vertrekken. De Korte: "Ik vind het jammer dat ik niet bij hem was. Misschien had ik hem nog kunnen overhalen, op hem kunnen inpraten.

Prestatie

Desondanks neem ik Mark helemaal niets kwalijk. Deze jongen heeft meer dan tien jaar voortreffelijk gepresteerd op EK's. Mag hij dan een keertje overslaan?"

Huizinga veroverde vier keer de Europese titel. Twee keer won hij zilver, vijf keer brons. Alleen vorig seizoen in Tampereviel hij buiten de prijzen, maar dat was voor een groot deel het gevolg van een blessure.

Naast het goud van Sydney haalde Huizinga bronzen medailles op de Spelen van Atlanta (1996) en Athene (2004). Opvallend genoeg won hij slechts één keer eremetaal op een WK, in 2005 (brons) in Cairo.

Olympische Spelen

Huizinga heeft zich voorgenomen ook nog aan de Olympische Spelen van Peking (2008) mee te doen. Hij zou dan voor de vierde opeenvolgende keer op een OS een medaille kunnen behalen.

Volgens De Korte staat dat streven nog recht overeind. "Mark gaat gewoon door. Daarover bestaat geen twijfel. Dat hij nu afzegt geeft aan hoe serieus hij zijn sport neemt. Hij wil alleen meedoen als hij zich optimaal voelt."

Absentie

Wel betreurt De Korte de absentie van zijn pupil. "Hij zit nu even stuk. Maar fysiek is hij absoluut in orde. Op het grote toernooi van Parijs heeft hij dat eerder dit seizoen bewezen.

Ook in de trainingskampen heb ik gezien dat het goed zat. Daarom is dit jammer. Het is niet anders. De vrouw is hem even funest geworden. Mark is voor een korte duur niet in staat zich op te laden."