ALKMAAR - De laatst overgebleven Nederlandse ploeg in de UEFA-Cup treedt vanavond in eigen huis aan tegen het Duitse Werder Bremen. Coach Louis van Gaal beschikt voor het kwartfinaleduel over een fitte selectie.

Simon Cziommer en Rogier Molhoek zijn op tijd hersteld van blessures en kunnen meespelen. "Het is uniek dat ik achttien spelers tot mijn beschikking heb. Dat is alweer even geleden", aldus Louis van Gaal.

Onderschatting

Van onderschatting van de tegenstander is bij Werder dan ook absoluut geen sprake. Coach Thomas Schaaf liet woensdag al weten dat volgens hem AZ "Ajax Amsterdam is plus 10 procent."

Werder overleefde het duel met Ajax in de tweede ronde van de competitie ternauwernood. Ondanks de simpele 3-0 thuiszege moesten de Duitsers in de Arena nog vrezen voor uitschakeling. Een ontketend Ajax versloeg de zwakspelende Duitsers met 3-1. Het aluminium voorkwam een vroegtijdige uitschakeling voor de ploeg van Schaaf.

Verdediging

De verwachting is dat AZ, net als de Amsterdammers, donderdagavond in een aanvallende opstelling zal aantreden tegen de Duitse opponent. Het lijkt echter alsof de verdediging van Werder de zaken de laatste tijd veel beter op orde heeft.

Waar de defensie begin dit jaar leek op een gatenkaas, kreeg de ploeg van Schaaf de afgelopen maand in zes wedstrijden geen enkel doelpunt tegen. Ondermeer Bayern München en Celta de Vigo (tweemaal) wisten het net tegen Bremen niet te vinden.

Doelgerichtheid

Toch maakt Schaaf zich zorgen over de doelgerichtheid van AZ. "Zelfs wanneer je het gevoel hebt dat ze het even rustig aan doen, kunnen ze ineens bliksemsnel omschakelen", aldus de Duitse coach.

Tijdens de persconferentie liet Van Gaal dan ook weten dat hij veel verwacht van zijn creatieve spelers. De coach is van mening dat zijn ploeg aanvallend gezien creatiever is dan Werder. "Maar het moet in de wedstrijd nog blijken of dat een voordeel is voor ons."

Niveau

Van Gaal is zich bewust van de kwaliteit van het Duitse team. "Ik denk dat Werder een grote ploeg is. Dat hebben we gezien tegen Barcelona en Ajax. Ze hebben een aantal heel goede spelers als Frings, Wiese, Mertesacker, Klose en de zeer creatieve Diego."

"De kwaliteiten van deze spelers steken ver uit boven het gemiddelde niveau in Nederland. Ze zijn goed georganiseerd en scoren niet voor niets zo veel in de Bundesliga."

Jensen

Werder kan donderdagavond waarschijnlijk geen beroep doen op Daniel Jensen. AD.nl meldt dat de Deense middenvelder geblesseerd is aan zijn bovenbeen.

De wedstrijd in Alkmaar begint om 20.45 en wordt uitgezonden op RTL 7.