WINTERBERG - Voor de tweede opeenvolgende keer heeft Arend Glas zijn viermansbob binnen de toptien van een wereldbekerwedstrijd gestuurd. In Winterberg werd hij zondag na de twee manches negende, in 1.52,91. "We hebben geschiedenis geschreven", was zijn eerste reactie.

Na de zesde plaats in Lake Placid in november heeft Glas, in het Sauerland in de bob met Arnold van Calker, Timothy Beck en Marcel Welten, officieus voldaan aan de toelatingseisen van NOCNSF. "Twee keer toptien is genoeg", zei de piloot.

Officieel is dat nog niet. Volgens de directe normen moet Glas op de (geschoonde) eindstand van de wereldbeker bij de eerste vijftien eindigen. Hij staat nu achtste, zodat ook deze eis waarschijnlijk niet voor problemen zal zorgen.

Daarmee heeft zich voor de eerste keer een Nederlandse viermansbob voor de Olympische Spelen geplaatst. "Hier hebben we tien jaar voor gewerkt", zei Glas. "Prachtig. Groningen is bob-hoofdstad van Nederland."

Erkenning

Glas vindt dat de aansluiting met de wereldtop tot stand is gebracht. "Wie had dat gedacht, destijds toen we begonnen. Dat voor een land waar de hoogste heuvel amper 300 meter is. Internationaal hebben we al enkele seizoenen de erkenning die we verdienen, in eigen land komt het nu ook steeds meer. Het bobben is uitgegroeid tot de tweede wintersport van Nederland."

Genoeg is het nog niet. Glas hoopt, bijvoorbeeld via NOCNSF, wat geld los te krijgen voor "technische projectjes", ten einde het materiaal nog beter te krijgen. "Misschien zijn Duitsland en Zwitserland in dat opzicht wat verder. Natuurlijk missen wij ook nog een lange traditie op dit gebied. Desondanks komen we er aan. Er is zeer veel talent. Ik geloof ook zeker dat we nog verder komen dan nu."

Geldschieter

Hij kijkt daarom ook al verder dan Salt Lake City. Bijvoorbeeld naar Turijn in 2006. Het contract met de hoofdsponsor loopt dit seizoen af, Glas is druk doende een nieuwe geldschieter te vinden. Om de opgaande lijn voor te zetten wil hij toe naar een jaarlijks budget van vijf, zes ton. Dat is nu, exclusief de NOCNSF-toelage die hij als A-sporter krijgt, ongeveer de helft. Ter vergelijking, de wereldtop heeft jaarlijk ongeveer een miljoen tot zijn beschikking.

Begin januari beslist bondscoach Tom de la Hunty hoe de bemanning van Glas er straks in Salt Lake zal uitzien. "Het is heel simpel, de besten gaan", zegt de Brit. Glas kan zich vinden in de harde selectienormen van de bondscoach. "Al is het team dat vandaag startte in principe de basis. Er zijn echter jongens (Olaf ter Braack) die er heel dicht bij staan."

Dennis Tilburg zag in Winterberg zijn kansen verkleinen. De remmer brak vrijdag tijdens de training in de viermansbob van Johan Niemeijer zijn schouderblad en staat zeker een maand buitenspel. Met een aangepast team reed Niemeijer zondag, startend in de derde groep, toch naar de negentiende plek.

Glas liet in Winterberg zien ook gezien zijn starttijden dicht tegen de internationale top aan te zitten. Vierde in de eerste, zesde in de tweede manche. "Dat is meer dan de helft van het verhaal", zegt De la Hunty. "Wie met zijn starttijd bij de topvijf staat, staat dat beneden bij de finish ook vaak." Glas: "Juist in dat opzicht hebben we dit jaar weer belangrijke progressie geboekt." De toevoeging van Marcel Welten aan de equipe, de reguliere remmer van routinier Geurts in de tweemansbob, was daarbij van belang.

Eén belangrijk doel heeft Glas de komende maanden nog, ervan uitgaande dat de Olympische kwalificatie vast staat. Bij de eerste tien in het wereldbekerklassement eindigen. "Dat zou betekenen dat hij in Salt Lake in de eerste startgroep zit. Met een gunstige loting is dan alles mogelijk." Op een vergelijkbare wijze won De la Hunty op de Spelen van Nagano brons met Engeland. "Dat had ook niemand verwacht. Engeland is net zo'n klein wintersportlandje als Nederland. Waarom zouden wij ook niet een dergelijke stunt kunnen uithalen?"