LONDEN - Zo simpel als Liverpool een dag eerder bij PSV won (0-3), zo zwaar hadden twee andere Engelse topclubs het woensdagavond in de kwartfinales van de Champions League. Chelsea moest op eigen veld Valencia een gelijkspel toestaan (1-1), Manchester United verloor met 2-1 bij AS Roma.

De prestatie van de Mancunians was niet eens zo slecht, omdat de Engelse koploper vanaf de 34e minuut door een rode kaart voor middenvelder Paul Scholes (twee keer geel) met tien man speelde.

Over een week zijn de returns en dan zal duidelijk zijn hoeveel Engelse ploegen in de halve eindstrijd van het kampioenenbal mogen uitkomen. Salomon Kalou begon in Londen vol ambitie aan het duel.

Basis

Eindelijk mocht de voormalige Feyenoorder bij Chelsea in een belangrijke wedstrijd weer eens in het basisteam beginnen. Hij kreeg als vervanger van Arjen Robben (knie) de voorkeur boven de bankzitters Joe Cole en Shaun Wright-Phillips. De Ivoriaan toonde al na tien minuten aan dat hij het hoge niveau aan kan. Vanuit de draai schoot Kalou vanaf de rand van het strafschopgebied dreigend tegen de lat.

De Belgische arbiter Frank de Bleeckere verving op Stamford Bridge de Noor Tom Henning Övrebrö, die zich op de dag van de wedstrijd ziek bij de UEFA afmeldde. Valencia gaf in Londen uitstekend partij. Dat bewees David Silva na een half uur overduidelijk. De Spaanse jeugdinternational trof doel met een fantastisch schot in de verre hoek, 0-1.

Fout

Door een dekkingsfout en een inschattingsfout van doelman Canizares kwam Chelsea, met Khalid Boulahrouz op de bank, in de 53e minuut op gelijke hoogte. De Ivoriaan Didier Drogba scoorde met een sluwe kopbal, 1-1.

Zege

Met een dubbele wissel een kwartier voor tijd (Wright-Phillips en Joe Cole erin) trachtte de chagrijnige coach José Mourinho nog een zege af te dwingen. Het bleef echter teleurstellend voor het grote Chelsea 1-1 op eigen veld.

Wayne Rooney maakte sinds 2004 geen doelpunt meer voor Engeland of voor zijn club Manchester United in de Champions League. De geblokte aanvaller weigerde zich echter in de aanloop naar het eerste duel met AS Roma een complex te laten aanpraten. "Maak je geen zorgen, het komt vanzelf goed", liet de sterspeler zelfverzekerd weten.

Gelijk

Rooney haalde woensdagavond in Rome zijn gelijk. Hij bracht op koelbloedige wijze na een uur de kostbare gelijkmaker op zijn naam (1-1). Daar bleef het echter niet bij. Van der Sar, die een drukke avond had, stompte in de 66e minuut de bal na een schot van Mancini voor de voeten van invaller Vucinic.

De Montenegrijn vuurde wel raak, 2-1. Eerder scoorde Taddei voor Roma met een van richting veranderd schot waar Van der Sar weinig aan kon doen (1-0).

Scholes

Schlemiel van de hectische avond was Paul Scholes. De felle middenvelder liet zich door clubicoon Francesco Totti zijn tweede gele kaart aansmeren.

Vol ongeloof moest de Brit al na amper een half uur vertrekken. Het was één van de vele markante momenten in een enerverende wedstrijd, die werd ontsierd door onrust op de tribunes tussen de twee rivaliserende supportersgroepen.

Van der Sar

United-doelman Edwin van der Sar na afloop van de uitwedstrijd gemengde gevoelens. De recordinternational van Oranje was blij met de kostbare gelijkmaker van Wayne Rooney, maar baalde van de twee tegentreffers, van de snelle rode kaart voor ploeggenoot Paul Scholes en van het vreemde optreden van de Duitse arbiter Fandel.

"Ja, over die doelpunten van AS Roma kan ik niet tevreden zijn", liet Van der Sar weten. "De eerste treffer was een van richting veranderd schot waar ik volgens mij goed achter lag en bij het tweede doelpunt kon ik de bal niet goed naar de zijkant tikken.

Balen

De bal zwabberde van links naar rechts, waarna ik hem voor de voeten van een tegenstander stompte. Balen." Over scheidsrechter Fandel was Van der Sar slecht te spreken.

"Hij nam vreemde beslissingen, vaak in het nadeel van ons. Die tweede gele kaart voor Scholes was overdreven. Hij deed bijna niets, maar Totti deed het slim. Aan de andere kant was de eerste gele kaart van Scholes niet zo slim. Maar goed, het doelpunt van Rooney maakte veel goed voor ons."