NEUSS - T-Mobile wil in de strijd tegen doping een domino-effect bewerkstelligen. De Duitse wielerploeg vindt dat Jan Ullrich niet het enige slachtoffer in het Spaanse dopingschandaal mag blijven.

"Hij hoort niet in zijn eentje in het beklaagdenbankje", zei directeur Rolf Aldag woensdag.

Fuentes

Ullrichs betrokkenheid bij 'Operacion Puerto', het onderzoek naar het reilen en zeilen van omstreden sportarts Eufemiano Fuentes, is volgens het Duits openbaar ministerie door DNA-vergelijk van bloedmonsters komen vast te staan.

"Jan is maar een van de 51 namen op de lijst. Die moet nu helemaal worden afgewerkt. Nu moet iedereen kleur bekennen." Aldag eiste dat ook alle andere verdachte sporters nu genetisch materiaal afstaan. Als eerste noemde hij de Italiaan Ivan Basso.

ProTour

Zijn nationale wielerbond sprak de winnaar van de Giro vrij wegens gebrek aan bewijs, waarop Discovery Channel de ronderenner met open armen ontving. De Amerikaanse ploeg kreeg ondanks het nodige verzet ook weer de begeerde ProTourstatus.

Billen bloot

Om alle betrokkenen in de affaire Fuentes met de 'billen bloot' te krijgen, moet er van alle kanten druk komen. "Van de UCI, de organisatoren, het WADA en de officieren van justitie", aldus Aldag. "Het is nu duidelijk geworden dat de Spaanse documenten wel degelijk iets voorstellen. Tegen de vijftig anderen zijn er even sterke aanwijzingen als tegen Ullrich."

Volgens de T-Mobile-baas kan het niet langer zo zijn dat andere verdachten DNA-tests blijven weigeren en lachend vrijuit gaan. "We zullen een dringend beroep op hun werkgevers doen", zei Aldag. De Ronde van Vlaanderen is komend weekeinde een mooie gelegenheid. "De telefoon staat al roodgloeiend."

Vertrouwen

T-Mobile heeft zelf, op zoek naar een 'mogelijk waterdicht systeem', besloten zijn renners regelmatig aan een bloedvolumeonderzoek te onderwerpen. Sinds oktober is dat al viermaal gebeurd. "Het is vervelend omdat het de voorbereiding onderbreekt, maar het is nodig. Je kunt niet achteraf geschokt reageren als iemand is betrapt."

De zaak Ullrich heeft Aldag, die jarenlang met de Tourwinnaar van 1997 samenwerkte, eens te meer dudielijk gemaakt dat "vertrouwen niet genoeg is". Er is meer nodig. "Ik heb heel lang getwijfeld. Dat is nu voorbij. Ik kan me niet meer voorstellen dat die zakken bloed voor iets anders dan voor prestatiebevordering lagen opgeslagen."