EINDHOVEN - Op pijnlijke wijze legde Liverpool dinsdagavond de tekortkomingen van het huidige PSV bloot. De Brabanders hoopten stiekem op een stuntje in de kwartfinale van de Champions League, maar werden hard met de werkelijkheid geconfronteerd. De Engelse topformatie was in Eindhoven veel te sterk voor het onsamenhangende PSV: 3-0.

Bekijk video: PSV
Bekijk video: Zenden

De kwartfinale is daardoor zo goed als zeker het eindstation van de mooie Europese reis die de ploeg van trainer Ronald Koeman dit seizoen maakte.

De Eindhovenaren waren in de groepsfase al na vier duels zeker van overwintering in de Champions League en schakelden een paar weken geleden verrassend Arsenal uit. De fysiek deplorabele staat van de selectie werd PSV tegen Liverpool fataal. Koeman had simpelweg niet de spelers om het de Engelsen lastig te maken.

Talent

Het is PSV niet gelukt het gemis van de toppers Alex en Arouna Koné op goede wijze op te vangen. Dinsdagavond moest Koeman noodgedwongen een beroep doen op aanvaller Diego Tardelli, die het hele seizoen nog niet heeft kunnen aantonen dat hij over enig talent beschikt.

Toen na de pauze ook Jefferson Farfan achterbleef in de kleedkamer stortte de ploeg in. Het geloof in eigen kunnen verdween en het elftal van Koeman werd een speelbal voor het niet eens heel groots spelende Liverpool.

Dronkeman

De forse nederlaag was eigenlijk een logisch gevolg van het verval dat PSV de laatste weken doormaakte. In Nederland zwalkt de formatie als een dronkeman door de eredivisie en verspeelt de ploeg in hoog tempo de zorgvuldig opgebouwde voorsprong uit de eerste competitiehelft.

Degelijkheid

PSV stond voor de winterstop te boek als een degelijk en lastig te bespelen elftal. Ook in de Champions League kon Koeman te allen tijde vertrouwen op die degelijkheid. PSV scoorde weliswaar niet veel (slechts zes keer in zes groepswedstrijden), maar kreeg ook niet veel doelpunten tegen.

Door de vele blessures - ook Ibrahim Afellay kon dinsdag door een kwetsuur niet spelen - kon het elftal het gebrek aan kwaliteit niet langer compenseren.

Variant

Koeman slaagde er in het hoogst aangeschreven Europese toernooi lange tijd in om met tactische vondsten hoger aangeslagen teams te verslaan. Ook tegen Liverpool probeerde hij een variant - overigens dezelfde als eerder in de thuiswedstrijd tegen Arsenal.

PSV voetbalde zonder een echte centrumspits, maar met twee aanvallers aan de zijkanten. De overige aanvallende impulsen moesten van het middenveld komen.

Gerrard

In het eerste half uur lukte het PSV nog vrij aardig het Liverpool lastig te maken. Mika Väyrynen kreeg zelfs een goede kans op de openingstreffer. Nadat Steven Gerrard in de 27e minuut de 1-0 maakte, werd het spel langzaam minder. Na de pauze, met Xiang Sun voor Farfan, bleef er niets over van de aanwezige bravoure uit de eerste helft.


Cocu neemt afscheid van het publiek

PSV ging steeds slordiger voetballen en speelde Liverpool daarmee in de kaart. In de 49e minuut maakte John Arne Riise de 2-0, waarna de boomlange Peter Crouch in de 63e minuut zelfs voor 3-0 zorgde, waarmee de Europese droom van PSV op pijnlijke wijze uiteen spatte.

Volgende week volgt nog een return in Liverpool. Het is te vrezen dat het nog resterende zelfvertrouwen van de Eindhovenaren daar opnieuw een knauw zal krijgen. De kans op de halve finale is in elk geval nagenoeg nihil.

Klappen

PSV-trainer Ronald Koeman maakte dinsdagavond na afloop van de zware thuisnederlaag tegen Liverpool (0-3) een verslagen indruk. "Dit is heel pijnlijk. We zitten duidelijk in de hoek waar de klappen vallen. Fysiek en mentaal hebben we het moeilijk. De uitwedstrijd zaterdag tegen NEC is cruciaal voor ons."

Koeman was tot aan de openingstreffer van Gerrard nog wel redelijk tevreden over zijn ploeg. "Toen was er nog weinig aan de hand. De organisatie stond redelijk goed. Maar vooral in de tweede helft waren we nergens meer."

"We kwamen heel slecht uit de kleedkamer. Dat gebeurt ons de laatste tijd wel vaker. Er was helemaal geen organisatie meer bij ons. Dat heeft Liverpool goed afgestraft."