MILAAN - Twintig voetbalclubs gaan elkaar vanaf 2008 niet enkel op de grasmat, maar ook op het racecircuit bestrijden. Dat maakten de organisatoren van de nieuwe Superleague Formula dinsdag bekend in Italië. De nieuwe raceklasse kan alvast rekenen op deelname van topclubs als PSV, AC Milan, FC Porto en Olympiakos Piraeus.

De nieuwe raceklasse, die het beste van voetbal en autosport wil combineren, start in augustus 2008. In het eerste seizoen zal er op 7 verschillende circuits worden gereden, maar in 2009 willen de organisatoren hun kalender uitbreiden tot 17 races. In hun zoektocht naar nieuwe circuits over de hele wereld kan de SF alvast rekenen op de steun van de internationale automobielfederatie.

Concurrentie

De FIA ziet in de nieuwe raceklasse immers geen bedreiging voor hun eigen paradepaardje: de Formule 1. Alle teams in de Superleague Formula rijden namelijk met dezelfde wagen (gemaakt door Elan) en identieke Menard V12 motoren . Het kampioenschap rekent bovendien niet op grote namen, maar wil jonge rijders uit alle landen de kans geven zich te tonen aan de wereld.

Het nieuwe SF kampioenschap lijkt dus meer op A1GP dan F1. Ook de indeling van hun raceweekend vertoont grote gelijkenissen de A1GP. Op zaterdag staan enkele oefenritten en een kwalificatie op het programma. Op zondag krijgen de fans twee races te zien. In één van die races zal de startgrid overigens worden omgedraaid.

Weekend vol entertainment

Naast actie op het circuit, wil de SF organisatie de fans ook naast het circuit waar voor hun geld geven. De organisatoren plannen daarom optredens en andere activiteiten voor alle leeftijden. De fans mogen ook een blik in de garage van hun favoriete team werpen, weliswaar vanop enige afstand. Maar de grote publiekstrekker moet de open paddock worden waarin fans hun favoriete rijders en voetballers kunnen ontmoeten.

Om dat laatste mogelijk te maken moet de SF organisatie nu proberen zo veel mogelijk voetbalclubs warm te maken voor hun idee. Dat doen ze door de clubs te garanderen dat een raceteam hun geen geld zal kosten. De steun van enkele (voorlopig nog onbekende) sponsoren moet de voetbalclubs net geld doen verdienen aan de raceklasse. De organisatie belooft alvast elk raceweekend één miljoen euro aan prijzengeld uit te delen.

PSV

Een lokmiddel dat lijkt te werken want PSV, AC Milan, FC Porto en Olympiakos Piraeus schreven zich reeds in voor het nieuwe kampioenschap. FC Barcelona, Real Madrid, Valencia, Inter Milan, Borussia Dortmund, Schalke 04, Olympique Lyon, Olympique Marseille, Galatasaray, Anderlecht en enkele minder bekende clubs van andere continenten staan volgens de organisatoren op het punt om hun deelname te bevestigen.

Rest de vraag of Superleague Formula er ook daadwerkelijk zal in slagen om al hun beloftes waar te maken. Het idee om voetbal en autosport te combineren is immers niet nieuw. Enkele jaren geleden probeerde Premier 1 hetzelfde te verwezenlijken. Hun droom stierf uiteindelijk een zachte, maar vooral heel stille dood.